• Haberler
  • Konya
  • Hasan Angı'dan Fahrettin Yokuş'a konak tepkisi

Hasan Angı'dan Fahrettin Yokuş'a konak tepkisi

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Fahretin Yokuş'un Beyşehir'de bulunan Çeçen Süleyman Efendi Konağı hakkında yaptığı açıklamayı eleştirdi.

Hasan Angı'dan Fahrettin Yokuş'a konak tepkisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Fahretin Yokuş’un Beyşehir’de bulunan Çeçen Süleyman Efendi Konağı hakkında yaptığı açıklamanın ardından bir metin yayımladı. Yayımladığı metinde Başkan Angı; “Konak ile alakalı çalışmaların hızla devam ettiği bilinildiği halde; muhalif olma amacıyla sahipsiz konak edebiyatı yapanların; restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra ise “ben söyledim de yapıldı” söylemini ifade etmesi kaçınılmazdır. Oysa ki, son 3 senedir konak varisleri ile bilfiil görüşmeler gerçekleşmiş ve bu tarihi yapının Beyşehir’imize yeniden kazanılması için önemli adımlar atılmıştır. İktidara geldiği günden beri ülkemizin her köşesinde Kuva-yı Milliye Ruhu’nu yaşatmanın sorumluluğunu üzerinde hissetmiş AK Kadrolar; söylemleri bir kenara bırakıp hizmetleri ile tarihimizi yeniden canlandırmıştır” dedi.

30 Ağustos Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 98. yıldönümünü idrak edildiğini ifade eden AK Parti İl Başkanı Hasan Angı; “Yediden yetmişe koca bir milletin, işgalcileri Anadolu topraklarından atmak için topyekûn taarruza geçtiği o gün, dünya tarihinin en büyük destanlarından biri yazılmıştır. Bu önemli zafere zemin hazırlamak için harekete geçen Kuva-yı Milliye Ruhu; şehir şehir örgütlenmiş, Türkiye’nin birçok bölgesinde karargâh kurarak alınan zaferde önemli bir rol oynamıştır. Anadolu’nun en güçlü kalelerinden, Selçuklu Payitahtı Konya’da ise Akşehir, Beyşehir gibi stratejik konumu itibari ile önemli olan bölgelerde Kuva-yı Milliye Karargahları kurulmuştur.  Bu karargahlarda alınan kararlar sonucunda 3 yıllık işgal sona ermiş, Yunan güçleri denize dökülmüştür.”

 Başkan Angı; “Beyşehir Hamidiye Mahallemizde bulunan ve Beyşehir Gölü’ne hakim bir noktada yüz yıllık bir tarihi geçmişi olan; ilçe eşraflarından ve Kuva-yı Milliye Teşkilatı’nın kurucularından Süleyman Sırrı Koydemir tarafından 1907 tarihinde yaptırılan “Çeçen Süleyman Efendi Konağı” ise 1919 tarihinde Kuva-yı Milliye Karargahı olarak kullanılmıştır. Konak, Konya’mızın Kuva-yı Milliye Ruhu’na sağladığı katkının önemli sembollerinden biridir. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescil edilerek koruma altına alınan Çeçen Süleyman Efendi Konağı için; 2019 yılında önemli girişimlerde bulunulmuştur. Malikler ile görüşme neticesinde imar planında değişiklik yapılarak konağın bulunduğu kısım Belediye Hizmet Alanı, bahçe kısmı ise konut alanı olarak düzenlenmesi şeklinde mutabakata varılmıştır. Onaylanan bu plana istinaden tescilli yapının Kaymakamlık, Büyükşehir Belediyesi veya Beyşehir Belediyesine devri amacıyla tescilli taşınmazın bulunduğu parselin haziran ayı (08.06.2020) itibariyle ifraz işlemi hazırlanmış, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 31.01.2020 tarih ve 6638 sayılı kararına uygun bulunması sonucunda tescilli yapının bulunduğu kısım 271 ada 11 parsel olarak tapuda tescil edilmiştir” dedi. 

Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Beyşehir Kaymakamlığı işbirliğiyle çalışmaların yürütüldüğünü belirten Hasan Angı; “Konak varisleri ile görüşülmüş, devir işlemlerinin hızlandırılması sağlanmıştır. Restorasyon çalışmaları başlatılarak tarihi yapının tekrar hayata kazandırılması amaçlanmıştır. Restorasyon projeleri hazırlanmış, önümüzdeki iki sene içerisinde Çeçen Süleyman Efendi Konağı’nın hayata kazandırılması hedeflenmektedir. Tarihi yapı yaşatılarak Kuva-yı Milliye Ruhu’nun sonraki nesillere aktarılması için hummalı bir çalışma sürdürülmektedir. Konak ile alakalı çalışmaların hızla devam ettiği bilinildiği halde; muhalif olma amacıyla sahipsiz konak edebiyatı yapanların; restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra ise “ben söyledim de yapıldı” söylemini ifade etmesi kaçınılmazdır. Oysa ki, son 3 senedir konak varisleri ile bilfiil görüşmeler gerçekleşmiş ve bu tarihi yapının Beyşehir’imize yeniden kazanılması için önemli adımlar atılmıştır. İktidara geldiği günden beri ülkemizin her köşesinde Kuva-yı Milliye Ruhu’nu yaşatmanın sorumluluğunu üzerinde hissetmiş AK Kadrolar; söylemleri bir kenara bırakıp hizmetleri ile tarihimizi yeniden canlandırmıştır. Yapılan hizmetler, Çeçen Süleyman Efendi Konağı’nın yeniden hayata kazandırılmasındaki en büyük teminattır” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme