• Haberler
  • Konya
  • Hacı Veyiszade Hocaefendi Aydınlar Ocağı'nda anıldı

Hacı Veyiszade Hocaefendi Aydınlar Ocağı'nda anıldı

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Hacı Veyiszade Hocaefendi'nin hayatını hatıralar eşliğinde anlatarak yâd etti.

Hacı Veyiszade Hocaefendi Aydınlar Ocağı'nda anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Konya’nın medar-ı iftiharıKurucu ailesinden olan Hacı Veyiszâde Mustafa Sabri Kurucu Hoceefendi’nin hayatını anlattı.

Geçtiğimiz haftaki Salı Sohbetlerinde Hacı Veyis Efendi, İbrahim Efendi ile şair-yazar Ali Ulvi Kurucu’yu anlatan Dr. Mustafa Güçlü, Kurucu ailesinin NAS’a göre yaşadıklarını ve bunun açılımının da Namaz, Ahlâk ve Selâm olduğunu söyledi.

Hacı Veyiszâde Hocaefendi’nin 1887’de Sedirler’de doğduğunu ve 5 Şubat 1960’da da öldüğünü ifade ederek sözlerine başlayan Dr. Mustafa Güçlü, Sedirler Sübyan Mektebi’ni bitirdikten sonra 60 medreseden biri olan Adliye Medresesi’nden icazet alan Mustafa Sabri Kurucu Efendi’nin hayatından kesitler sunarak hatıraları anlattı. Hacıveyiszade Hocaefendi’nin hiçbir zaman körüğü ve atları bakımsız hiçbir eski püskü faytona binmediğini ifade edenDr. Güçlü, “O dönemde hayvan haklarına saygı gösteren Hoca Veyis-zade Mustafa Hocaefendi, hayvan hakları dahil her yönden örnek teşkil eden, istikâmet üzere yaşayan ve 24 saati hizmetle geçen bir insan. Örnek alınması gereken büyük bir şahsiyet” dedi.


Hacı Veyiszade Son Derece Makul Düşünen Bir İnsan

1935-40’lı yıllarda insanların dinle olan bağının yok denecek kadar azaldığını ve halkın bir tek bağının Türkçe ezan ile birde mevlit kaldığına dikkati çeken Güçlü, “O dönemlerde Hacı Veyiszâde Efendi, mevlit davetleri ile programlarını hiç kaçırmıyor, önemsiyor. Konya’da ne kadar mevlidhan varsa yanına alarak o mevlitten o mevlide gidiyor. Bununbid’atolduğunu söyleyenlere de; bu halkın dinle bağı kalmamış. Bir tek mevlid kalmış.  İnsanların dinle olan bağlarını bu vesileyle ne kadar kuvvelendirebilirsek buradan Cuma’ya, cumadan beş vakit namaza ve şuurlandıkça da bid’adı kendiliğinden terk eder. Elimizde kalan bu küçük bağı kuvvetlendiriyoruz diyor. Son derece makul düşünen bir insan.”

Bakmadan Geçme