Günlük tarçın kullanımı kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir mi?
Çin tıbbında geleneksel ilaç olarak kullanılan tarçın, sindirim ve mide sorunlarının giderilmesine yardımcı oluyor. Birçok hastalığa iyi gelen bu besinin tüketilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor.
Tarçın, MÖ 2800'lerden beri tıbbi ürün olarak kullanılmaktadır. Romalılar tarçını sindirim ve solunum yolu hastalıklarını tedavi etmek için, eski Mısırlılar ise yiyeceklere lezzet ve lezzet katmak için kullanmışlardır. Tarçın, antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-diyabetik etkileri içeren sağlık yararları olan bir besin takviyesi olarak bilinmektedir.
Son zamanlarda tarçının sağlığa faydaları geniş çapta araştırılıyor. Araştırmalar bu baharatın antioksidan, anti-inflamatuar, anti-diyabetik, antimikrobiyal ve hatta anti-kanser etkilerine sahip olabileceğini öne sürüyor.
Peki sizce günlük dört gram tarçın kullanımının obezite ve diyabet üzerinde olumlu bir etkisi olabilir mi?
Tarçının kan şekeri üzerindeki etkilerine ilişkin daha önce yapılan çalışmalar başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ancak 2023'te yapılan bir meta-analiz, tarçının kan şekerini düşürdüğünü ortaya çılardı. Araştırmacılar bu çalışmayı 18 aşırı kilolu kişi üzerinde gerçekleştirdi. Bu şahısların şekere karşı tutkuları vardı. Uzmanlar ilk olarak katılımcılara iki haftalık basit karbonhidratlardan zengin bir diyet uyguladılar ve tarçın içeren yiyeceklerden uzak durmaları talimatını verdiler. Katılımcılar daha sonra rastgele bir tedavi grubuna atandılar. Her gruba, 8'i kahvaltıda ve 8'i akşam yemeğinde olmak üzere, günlük olarak alınacak 16 özdeş kapsül verildi. Tedavi grubunun kapsülleri yalnızca dört gram tarçın içeriyordu. Araştırmacılar katılımcılara 4 hafta boyunca diyetlerine devam etmelerini ve kapsülleri talimatlara uygun şekilde almalarını söyledi. 4 hafta sonra katılımcılar test edildi. Böylece tarçın alan katılımcıların kan şekerinin düştüğü, tarçının bunu olumlu etkilediği belirlendi.