Göz kuruluğu nasıl geçer?
Göz kuruluğunun sadece uzun süre bilgisayar karşısında çalışmaktan değil, beslenmede yağ eksikliğinden, uyku düzeninin bozulmasından, gözyaşı bezlerinin düzgün çalışmamasından da kaynaklanabileceği belirtiliyor.
Gözyaşı üretiminin düşük olmasının ana nedeni yorgunluktur. Uzun süre bilgisayar başında çalışmak gözleri olumsuz etkiler. Göz kuruluğunun ikinci nedeni ise kalitesiz ve yetersiz uykudur. Uyku, görme organları da dahil olmak üzere vücudun iyileşmesi için önemlidir. Bir kişi az uyuyorsa, kırmızı ve tahriş olmuş gözlerle uyanacaktır. Hastalığın gelişmesinin üçüncü nedeni ise dengesiz beslenme ve yağsız diyetlerdir.
Diyette yağ asitleri eksikliği olduğunda gerekli maddeler göze ulaşmaz. Bu nedenle gözyaşı sıvısının salgılanması zayıflar ve bu da kuruluğa yol açar. Bu yüzden uzmanlar günlük menünüze fındık, balık, avokado ve bitkisel yağlar gibi sağlıklı yağları eklemenizi tavsiye ediyor.
Aşırı gözyaşı üretimi aynı zamanda kuru göz sendromunun bir işareti olabilir. Çünkü herhangi bir tahriş edici nedenden dolayı gözyaşının bileşimi değişir. Bu dönemde gözbebeklerini ince bir tabaka ile kaplamak yerine gözyaşları daha aktif bir şekilde salgılanır ve göz kapaklarından akar. Bezlerin işleyişini kontrol etmek için bir göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir.