Gören kabak veya patlıcan kızartması sanıyor! Bamyayı böyle denemelisiniz...
Bu yemeği bilen kişi sayısı oldukça az. Görenlerin kabak veya patlıcan kızartması sandığı bamya kızartması tarifini kesinlikle denemelisiniz. Çıtır çıtır oluyor ve lezzetini katlıyor
Türk mutfağında kızartma çeşitlerinin önemi büyük. Patates kızartması, patlıcan, kabak veya biber kızartması... Sarımsaklı yoğurtla tüketildiğinde çok daha lezzetli oluyor. Ancak farklı tarifleri denemek isteyenler için muhteşem bir önerimiz var. İri bamya kızartması! Klişeleşmiş kızartmalardan sıkılanlar için alternatif bir lezzet... İşte iri bamya kızartmasının püf noktaları!
500 gr iri bamya
2 adet yumurta
Karabiber
Kırmızı toz biber
Kırmızı pul biber
Tuz
Kızartmak için sıvı yağ
Bulamak için:
Yarım bardak mısır unu
Yumurtalı bamya kızartması yapımı için; öncelikle yarım kilo iri bamyayı bol su içinde iyice yıkayın. Bamyaları seçerken iri ve uzun olmasına dikkat edin. Ardından yıkadığınız bamyaları iyice kurulayın.
Bamyaları kuruladıktan sonra sap kısımlarını bıçak ile sağdan sola doğru döndürerek, kesin ve tepe kısmını huni şeklinde çıkartın.
Diğer tarafta bir kase içine 2 adet yumurta kırıp, iyice çırpın. Çırptığınız yumurtanın üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve kırmızı pul biber ekleyin. Tekrardan malzemelerin iyice karışmasını sağlayın. Ardından başka bir kap içine de yarım su bardağı mısır unu koyun.
Daha sonra bamyaları önce yumurtalı karışıma bulayın. Yumurtaya buladığınız bamyaları da mısır ununa bulayıp, bir tabak üzerine dizin. Diğer tarafta orta boy geniş bir tavanın tabanına sıvı yağ döküp, orta ateş üzerinde iyice kızdırın. Kızdırdığınız yağın içine yumurtalı bamyaları koyun.
Bamyaları arkalı önlü güzelce kızarana kadar pişirin. Kızarttığınız yumurtalı bamyaları havlu kağıt serili bir tabak üzerine alıp, fazla yağının süzülmesini sağlayın.
BAMYA DEYİP GEÇMEYİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Habertürk'te yer alan haberde A vitamini açısından oldukça lezzetli olan bamyanın faydaları hakkında, "Bamya tüketimi, sindirim, görme, cilt sağlığı ve aynı zamanda kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, kolesterol seviyesini ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak kalbinize ve tüm kardiyovasküler sisteme özen gösterir. Bağışıklık sistemimizi daha da güçlendirir. Bamya, bilimsel olarak “Abelmoschus esculentus” olarak bilinir ve Batı Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. M.Ö. 12. yüzyıldan beri ekilen bamya, ebegümeci ve pamukla aynı bitki ailesine ait yeşil çiçekli bir bitkidir. Bamya kalorisi çok düşüktür ve doymuş yağ veya kolesterol yoktur." ifadeleri kullanıldı.
İşte size bamya ile yapabileceğiniz bir çorba tarifi....
Bamya çorbası, Türk mutfağına ait lezzetli bir çorba çeşididir. İşte bamya çorbası yapmak için gerekli malzemeler ve adım adım tarifi:
- 1 su bardağı taze veya dondurulmuş bamya
- 1 adet soğan, yemeklik doğranmış
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı un
- 6-7 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- Limon suyu (isteğe bağlı)
- Maydanoz veya dereotu, ince doğranmış (servis için)
Taze bamya kullanıyorsanız, uçlarını kesip içindeki lifli kısımları temizleyin ve doğrayın.
Dondurulmuş bamya kullanıyorsanız, çözünmüş olması için önceden buzdolabında bekletin. Bir tencerede sıvı yağı ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyin ve şeffaflaşana kadar kavurun. Kavrulan soğanların üzerine domates salçasını ekleyin. Salçayı kavurarak kokusunu çıkartın. Kavrulmuş salçanın üzerine unu ekleyin. Unu kokusu çıkana kadar kavurun, böylece çorbanız koyu bir kıvam alacak. Hazırladığınız bamya parçalarını tencereye ekleyin. Bamyaları birkaç dakika kavurarak tenceredeki diğer malzemelerle iyice harmanlayın.
Bamyaların üzerine sıcak su veya tavuk suyunu ekleyin. Karışım kaynamaya başlayana kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayan çorbaya tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak pul biber ekleyin. Karıştırarak baharatları çorbaya yedirin. Çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte bamyalar yumuşayana kadar pişirin. Arada karıştırarak kontrol edin. Çorbanız piştikten sonra isteğe bağlı olarak biraz limon suyu ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Servis yapmadan önce ince doğranmış maydanoz veya dereotunu ekleyerek servis yapın.
Derleme: Hakimiyet.com - Kaynak: Yemek.com, Haberturk.com