• Haberler
  • Konya
  • Geçmişten geleceğe ışık tutan 98 yıllık çınar: Taş Bina

Geçmişten geleceğe ışık tutan 98 yıllık çınar: Taş Bina

Lansmanı gerçekleştirilen ancak henüz resmi açılışı yapılmayan Taş Bina

Geçmişten geleceğe ışık tutan 98 yıllık çınar: Taş Bina
TAKİP ET Google News ile Takip Et

7 DİJİTAL ODA İLE MUHTEŞEM YOLCULUK
1924 Yılında yapımı tamamlanan ve o dönemde Konya Darü'l muallimati adı yani Konya öğretmen okulu, daha sonra Selçuk üniversitesi rektörlük binası olarak kullanılan Taş bina şu anda da Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamı olarak kullanılıyor. Taş binadaki her şey tamamıyla dijital tanıtım üzerine kurgulanmış 7 odadan oluşuyor. Dijital tanıtıma önem verilen Konya taş binada Konya'ya gelip de belli turistik mekan ve yerleri ziyaret edemeyen misafirler için Taş binadaki dijital ekranlar devreye giriyor. Konya ya gelen misafirler böylece şehri dijital ortamdan gezme imkanı buluyor. Dijital ekranlarda gezilen mekanlar hakkında sesli bilgilendirmede yapılarak gezilen yerler hakkında detaylı bilgi ziyaretçiye aktarılıyor. 

Taş binanın İlk odası tarih odası olarak hazırlanmış Bu oda da Konya'nın tarih öncesi dönemine ait bilgileri ve videoları ve duvar resimlerinde yine o dönemi yansıtan resimler Hitit dönemi ,Roma, Bizans dönemi ve Selçuklu dönemi olmak üzere 4 ana dönem üzerine kurgulanmış bilgiler ve videolar ziyaretçilere sunuluyor. Taş binaya gelen ziyaretçiler geldikleri zaman ekranlar üzerine dokunarak ilgili yer hakkında hem görüntü hem sesli olarak detaylı bilgi alıyorlar. Taş binada sunulan dijital ekran gezi sistemi ile ziyaretçiler geçmişten günümüze, hatta şehir yerleşkesinin ilk olarak başladığı ve tarihi 9 bin yıl öncesine dayanan Çatalhöyük tarihinden başlayarak sırası ile Konya'nın başkentlik yaptığı Hitit dönemi Roma Bizans dönemine ait yaşam her anlamda resimli geçişlerle sembolize edilerek anlatılıyor. Her bir dönemden geçişler var. Roma, Bizans dönemini detaylıca görme imkanı buluyor. Bu tarihi dönem gezisinde o dönemin tarihi eserleri, yaşam biçimleri, binaları, gibi pekçok alanda ziyaretçi bilgilendiriliyor. Öte yandan ziyaretçi dijital ekranlarda aynı zamanda o döneme ait ilginç ve ilginç olduğu kadar günümüzde de görülen birçok bilgiye sahip oluyor. Taş binada bir başka oda da ise Roma dönemine ait eserler ve artan hrıstiyanlık döneminde Konya'nın durumunu anlatan dijital panolar, ekranlar var. Odanın tam ortasında bir tane anıt var bu anıtta yine Hitit dönemine ait bir anıt. İblis hem tarım anıtı olarak bilinir hem de iblis kabartması olarak su anıtı olarak bilinen, bugün Halkapınar ilçesindeki anıt bulunuyor

Taş binanın ikinci odasında ise tarım yer alıyor. Ekranlar da yer alan 3 Konyalı çiftçi Konya yatırımıyla alakalı sohbetini anlatıyor, insanlar ise bu odaya gelip oturup rahat bir şekilde bu sohbetleri dinleme imkanı buluyor. Ayrıca ekranlarda da ürünlerin ürü üretim ve tüketim miktarları ve dağılımları da yüzdelik oranları verilerek anlatılıyor. Burada verilen yüzdelikler ise tamamen bakanlık verilerinden elde edilmiş.
Örneğin Tarım Bakanlığı verilerine göre Konya'da yetiştirilen ürünlerin Türkiye üzerindeki yüzdesi. Örneğin havucun %60 şeker pancarının %31, biri en fazla orana sahip %99 lale Türkiye'deki lalelerin neredeyse tamamı Konya'da üretiliyor.

KONYA İLE KONYA'YI A'DAN Z'YE GEZME ŞANSI

Bir başka oda da ise Burada ise goKonya bölümü bulunuyor. . goKonya bakanlık uzantılı bir web sitesi ve pek çok şehir kullanıyor. go Konya Büyükşehir belediyesi tarafından üstlenilmiş. Konya'ya ait ne varsa a'dan z'ye ilçeler dahil olmak üzere bu web sitesinde hem İngilizce hem Türkçe olarak görülebiliyor. Tavanda yer alan ekranda ise Konya'nın panoraması, Doğal güzelliklerinin anlatıldığı videolar dönüyor. 

AYNALI ODA İLGİ ODAĞI 

Bir başka oda ise aynalı oda olarak adlandırılan Şehrin kültürel kompozisyonunun anlatıldığı oda. Bu oda da ise Konya'nın tarih öncesi dönemden itibaren Selçukluya kadar yerleşmiş Konya'da yerleşmiş medeniyetlere ait semboller var. Örneğin tarih öncesi dönemden Çatalhöyük deki av sahneleri bir sembol Hitit döneminde Hitit güneşi sembol Selçuklu döneminde Çinliler, Selçuklu yıldızı ve sema sembol olarak kullanılmış. Buradaki seslendirme ise yapay zekayla oluşturulmuş bir faktör. Görüntülere göre 15 dakikalık bir video oynatılıyor. Buradan aynalı olmasının nedeni ise hazreti Mevlana'nın ayna felsefesini yansıtması. Hazreti Mevlana için senden kavramları yoktur. Sen de bensin ben de senin yani karşındakine baktığımda ne hissediyorsan aslında sen o sun demek istiyor Hz Mevlana insanlar buraya geldiğinde de o deneyimi yaşamış oluyorlar.

GASTRONOMİ VE EL SANATLARI ODASI

Bir başka oda ise gastronomi ve el sanatları odası. Bu odaya gelen ziyaretçiler 2 ekranda Konya'daki şu an hâlâ yaşayan el sanatlarıyla ilgili bilgileri yine videolu şekilde görüp dinleyebiliyor. Vitrinlerde ise o sanat dallarına ait örnekler var. Çini sanatı Ebru sanatı hat sanatı, halıcılık, Keçecilik tesbihcilik, kaşıkçılık sanatçılık , sepetçilik günümüzde halen yaşayan sanatlar arasında. 
Gastronomi bölümüne geldiğinizde ise şu anda Konya'nın 63 tane tescilli ürünü var. Hem yemek hem ürün bazında değerlendirilmiş. Bu konuda yine Büyükşehir belediyesi tüm işlemlerin yürütülmesi konusunda var gücü ile çalışıyor. Bu oda da ise yine dijital ekrana tıklayan ziyaretçi hem yemekle ilgili bilgi alıyor. Yine aynı şekilde burada 5 tane Konya ya özgü başta etliekmek olmak üzere yemek örnekleri bulunuyor. 

TARİHE AÇILAN KAPILAR BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Taş binanın en dikkat çeken odaları arasında tarihe açılan kapıların bulunduğu bölüm yer alıyor. Burada dönemler sergileniyor. Tarih öncesi dönem, Roma Bizans dönemi Selçuklu ve beylikler Osmanlı dönemi olmak üzere. Buraya da ziyaretçiler geldiğinde tarih öncesi dönem kapısını açtığında Çatalhöyük'e gidiyor Çatalhöyük'le ilgili görüntüleri izleyebiliyor Çatalhöyük'e gitmeye vakti yoksa bile burada ekranda nasıl olduğunu izleyebilir.

Roma Bizans döneminde Konya'da şehir merkezine en yakın olan Bizans yerleşkesi sille burada da sillede Aya Elenia kilisesini görebilir bu bölümde müziklerde ona uygun şekilde ayarlanmış ve kapılar ise tamamen sensörlü sistem ile çalışıyor. Henüz resmi açılışı yapılamayan taş binanın açılış sonrası büyük ilgi göreceği ve ziyaretçi akınına uğraması bekleniyor. Haber Merkezi

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme