Geçmişten geleceğe ata tohumları
Karadeniz Bolgesi'nin Düzce'ye kadar olan bölümünde ata tohumlarını temiz tarimla buluşturarak çogaltan ve dağıyımını yapan Bolu'nun Tohum Takas Topluluğu, ata tohumlarını gelecek nesillere aktarıyor. Topluluk, şu ana kadar 400 unutulan ata tohumunu tekrar üretime kazandırdı.
Bolu’nun Tohum Takas Topluluğu, ata tohumlarını geleceğe taşıyor. Karadeniz Bölgesi’nde Bolu’nun Düzce’ye kadar olan yerleşiminde ata tohumlarını temiz tarımla buluşturan Bolu Tohum Takas Topluluğu Başkanı Canan Doğan, 5 yil önce bu üretime başladıklarını söyleyerek, 17 yıldır kısıtlı çalışmalarla tohumların dağıtımının yapıldığını, 5 yıldır kurdukları toplulukla çalışmaları aktif hale getirdiklerini belirtti.
“HER İLDEN BİZİMLE TEMASA GEÇEBİLİRLER”
Tohum Takas Topluluğu’nun zehirsiz üretim yapanları birleştirerek, ülkenin gelecegi icin tarımda temiz üretime geçerek ata tohumlarının gelecek için önemine dikkat çekmek istediklerini kaydeden Doğan, “Tarımda temiz üretime geçip toplumun sağlığını korumak istiyoruz. Kirlenen toprağımızı, ki şu anda tarım arazilerinin yüzde 95 kimyasallarla kirlendi, bunları kurtarmak gerekiyor. GDO, hibrit ve zirai ilacların zararlı sonuclarıyla ilgili eğitim çalışmalarını yaygınlaştırmak istiyoruz. Tarım İl Müdürlüğü, Valilik ve Belediye birlikteliğiyle köy çalışmalarımız ne yazık ki virus nedeniyle yarım kaldı. Anadolumuzun üreticilerine ücretsiz ata tohumlarını gönderip tarımda süreklilik ve sağlıklı tüketimi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle her ilden bizimle temasa geçilmesini istiyoruz” diye konuştu.
ŞEKER VE KANSER HASTALARI İLE GLUTEN BAĞIŞIKLIĞI BOZUKLUĞU OLANLARA
Bolu Tohum Takas grubuyla 5 yıldır çalışmalarını düzenli olarak gerçekleştirdiklerini kaydeden Doğan, Bolu Yumrukaya’da işsiz gençlerle kullanılmayan tarım arazilerine kara ve sarı nohut ,mercimek, patates çeşitleri, çilek tarlasi ekimi yaptiklarını belirterek, özellikle kara nohutu ve ununu şeker ve kanser hastaları ile gluten bağışıklığı bozuk olanlara tavsiye ettiklerini ifade etti.
UNUTULAN ÜRÜNLER YENİDEN KAZANDIRILIYOR
Bolu TSO iş kadinlarina sempozyumla temiz tarım ve zehirli tarımı anlatmalarının ardından Bursa, İstanbul, Adana, Kastamonu ve Ankara’da ticaret ve sanayi odalarının girişimci kadınlarına tohumlar verilerek büyük tarım arazilerinde üretime geçmelerinin sağladığını söyleyen Doğan, “Rehberligimiz ve tohum vermemiz sürüyor. Kastamonu’ya 500 selzede ailelere tohumlarımızı ulaştırma koordinasyonu TSO ve tarim müdürlüklerince sağlandı. Üretim ve mutfakta değerlendirilmesi icin 20 doğal üretim yapan üreticinin şevkini güçlendirmek için ürunlerini izinli yasal koşullar altında gelire çeviriyoruz. Başkan olarak şahsım Belediye’nin 1 dönüm arazisinde yettigi kadar, yetmediği yerde 12 bolulu üretici de tohumlarımızı çogaltmaya çalışıyoruz. Buralarda kaybolmakta olan, unutulan veya cok değerli ürünleri çoğaltıp dağıtıyoruz” dedi.
Unutulan veya kaybolmakta olan Bolu biberi, sarı karpuz, altın cilek siyah cilek ,mor kırmızı cin mısırı, Kırgız ıspanağı, tergöynek, karakabak, maniye domates ürunlerini tekrar ülkeye kazandırdıklarını söyleyen Doğan; Fasulye çeşitleri,bamya,mısır çeşitleri, patates, yerli ayçekirdeği ile birlikte 400 çeşit ata tohumunu çoğaltılıp binlerce kişiye dağıtıldığını belirtti.