Fındığın sağlığa faydaları nelerdir?

Fındık tüketimi hem tok tutması hem de sağlığa olan faydaları açısından uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir. Peki fındığın faydaları nelerdir?

Magnezyum sağlık açısından son derece önemli bir mineraldir. Ancak vücudumuz magnezyumu kendi başına üretemez. Bu nedenle diyetimizde magnezyum açısından zengin besinler bulunmalıdır. Bunlardan biri de fındıktır.

1. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Fındık yağı zengin bir E vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen E vitamini, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi riskini azaltır. Uygun kan dolaşımı ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalık riskini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

2. Tokluk hissi verir

Bol miktarda lif, protein ve yüksek yağ içerir, bu da kendinizi tok hissetmenizi sağlar. Özellikle beslenme uzmanları, listelerini yapmadan önce atıştırmalık olarak bir porsiyon (6-7 adet) kuruyemiş önermektedir. Vücudu yüksek kalori alımından koruyarak aşırı yemeyi önler. Ancak aşırı fındık tüketiminin tam tersi etki yarattığını ve kilo alımına neden olduğunu da unutmamak gerekiyor.

3. Sinir sistemini güçlendirir

Fındık aynı zamanda zengin bir B6 vitamini kaynağıdır. B6 vitamini; Elektrik sinyallerinin hızını ve verimliliğini artıran ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan sinir kılıfı olan miyelinin oluşumu için gerekli bir vitamindir. Ayrıca sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için serotonin, melatonin ve epinefrin gibi hormonların salgılanması da B6 vitamini desteğiyle gerçekleşir.

4. Beyin Sağlığını Korur

Fındık, proantosiyanidinler, kersetin ve kaempferol gibi fitokimyasallar içerir. Bu proantosiyanidinler "flavonoidler" adı verilen bir gruba aittir. Flavonoidler beyin sağlığını destekler. Ayrıca triptofan ve izolösin aminoasitleri açısından da zengin olduğu için kişinin zihinsel ve psikolojik olarak daha iyi hissetmesini sağlar.

5. Diyabet riskini azaltır

Şeker hastaları günlük diyetlerine kuruyemiş eklediğinde glikoz intoleransı iyileşir. Fındık lifli bir besindir. Lif sadece sindirimi iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda kan şekerini dengeler ve diyabet riskini ortadan kaldırır.

6. Kolesterolü azaltır

Fındık kalp dostu yağlar içerir. Örneğin oleik asit sayesinde vücuttaki iyi kolesterol (HDL) düzeyinin artmasına yardımcı olurken, kötü kolesterol (LDL) düzeyinin düşmesine de yardımcı olur. Fındığın düzenli kullanımı kolesterolü yüzde 27 oranında azaltır. Bilimsel çalışmalar düzenli olarak fındık tüketen kişilerin kalp krizinden ölüm riskini azalttığını göstermektedir.

7. Kansere karşı korur

Fındık güçlü antioksidanlardır. Vücuttaki hücreleri yenilemekle kalmıyor, DNA'sı hasar görmüş hücreleri ve tümörleri azaltarak kanser riskini de azaltıyor. Fındıkta bulunan beta-sitosterol de meme ve prostat kanseri riskini azaltır.

8. Kabızlığı önler

Fındık iyi bir lif kaynağıdır. Daha iyi sindirim için lif kaynakları gereklidir. Lif kaynakları nedeniyle midede sindirim daha kolaydır. Sindirim sisteminin daha iyi çalışması sonucunda ishal, kabızlık gibi sorunlardan kurtulmak mümkündür. Sindirim sisteminin düzgün çalışması kanser gibi riskleri azaltır.

9. Kasları güçlendirir

Fındık bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum vücuda giren ve çıkan kalsiyum miktarının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Doğru miktarda kalsiyum kas kasılmalarına neden olur ve ihtiyaç duyulmadığında kasların gevşemesini sağlar. Böylece magnezyum kas gerginliğini azaltır ve kas yorgunluğunu, spazmı, krampları ve ağrıları önlemek için savaşır. Yüksek magnezyum seviyeleri aynı zamanda kas gücünün artmasına da yardımcı olur.

Magnezyum kalp kasları için de faydalıdır. Kalp ritmi bozukluklarını önlemektedir.

100 gr fındıkta 229 mg magnezyum bulunur.

10. Yaşlanmayı önler

Fındıktaki antioksidanlar cildinize zarar verebilecek serbest radikallerle savaşarak cildinizin sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Cildi UVA/UVB ışınlarının neden olduğu cilt kanserinden korur. Antioksidanlarla birlikte flavonoidler cilt hücrelerinin yenilenmesini uyarır. E vitamini desteğiyle ölü hücreleri temizleyerek daha sağlıklı ve genç görünen bir cilt sağlar.

Özel Haber

Bakmadan Geçme