EYT maliyetleri zorlamaya başladı

TÜRKONFED, tarafından gerçekleştirilen Finansmana Erişim Anketi'nde EYT maliyetlerini yönetmek giderek zorlaştı, KGF'yi yetersiz bulanların oranı arttı

28Temmuz 2023 / İstanbul – Çatısı altında 30 federasyon ve ulusal-uluslararası 331 üye dernek üzerinden 60 bini aşkın şirket yer alan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED), Mevlana Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu ( MEVLANASİFED) katkıları yılın her çeyreğinde üyesi olan iş insanlarıyla yaptığı “Finansmana Erişim Anketi”nin ikinci çeyrek sonuçları açıklandı. Anket sonuçları iş dünyasının finans bulmakta zorluk çektiğini, ekonominin temel sorunlarını ise başta enflasyon olmak üzere ‘finansmana erişim’, ‘güven ve istikrar eksikliği’, ‘üretim eksikliği’, ‘kamu harcamaları ve mali disiplin’, ‘hukukun üstünlüğü ve adalet sistemi’, ‘rekabet gücü ve dış ticaret’ ile ‘liyakatsizlik ve yönetim sorunları’ olarak gördüğünü gösterdi. 

Anket sonuçlarını değerlendiren MEVLANASİFED Yönetim Kurulu Başkanı İclal Güliz Arıkoğlu, üye dernekleri adına da ortak bir çağrıda bulunarak, krediler üzerindeki baskının hafifletilmesi için iyileştirici adımların atılmasını, finansmana erişimi zorlaştıran unsurların ortadan kaldırılmasını, kolaylaştırıcı uygulamaların ve finansal sadeleşmenin hızla hayata geçirilmesini, merkezde alınan kararların sahaya tam olarak yansımasını talep etti. 

YENİ KREDİ ALAMAYANLARIN ORANI ARTTI, VADELER KISALDI

TÜRKONFED Finansmana Erişim Anketi’nin ikinci çeyrek sonuçları işletmelerin ve iş insanlarının krediye erişiminin zorlaştığını hatta imkânsız hale geldiğini ortaya koydu. Buna göre yılın ikinci çeyreğinde krediye erişemediğini söyleyen iş insanlarının oranı yüzde 82 olurken, değişmedi diyenlerin oranı bir önceki çeyreğe göre yüzde 22’den yüzde 18’e geriledi. 

EYT MALİYETLERİNİ YÖNETMEK GİDEREK ZORLAŞTI, KGF’Yİ YETERSİZ BULANLARIN ORANI ARTTI 

İş dünyasının öncelikli gündemlerinden biri olan EYT konusu da TÜRKONFED’in anketinde öne çıkan gündemlerden biri oldu. Neredeyse her iki katılımcıdan biri (yüzde 48,9) EYT maliyetlerini yönetmekte zorlandığını söyledi. Bu oran ilk çeyrekte yüzde 39 olarak ölçülmüştü. Her 10 iş insanından 6’sı EYT için açıklanan KGF paketinin banka kredilerine erişimlerini kolaylaştırmadığını ifade etti. İş insanları EYT’ye ilişkin KGF’nin yanı sıra genel olarak açıklanan KGF kredilerini de yetersiz bulduğunu söyledi. 

EKONOMİ YÖNETİMİNE KARŞI TEMKİNLİ BİR İYİMSERLİK VAR

Katılımcılara Merkez Bankası, BDDK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılından itibaren aldığı kararların işletmelerine etkileri hakkında düşünceleri de soruldu. İş insanlarının yüzde 90’ı makro ihtiyati tedbirlerin ve finansal regülasyonların işletmelerini olumsuz etkilediğini belirtti. Bu oran ilk çeyrekte yüzde 81’di. Öte yandan ankette iş insanlarının tüm bu zorluklara rağmen iyimserliklerini koruduğu da görüldü.

Bakmadan Geçme