Ersöz: Konya kültürüne hayırlı hizmetler yaptık
Konya Aydınlar Ocağı'nın Selçuklu Salı Sohbetleri'nde, '66.Yılında Hayatını ve Hatıraları'nı anlatan Konya Eski İl Kültür Müdürlerinden Salih Sedat Ersöz, 'Konya kültürüne hayırlı faaliyetler icra ettik' dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nde Kültür Daire Başkanı olarak da görev yapan Araştırmacı-Yazar Salih Sedat Ersöz, “Ben 6 Ağustos 1956 yılında Konya’nın kasaba iken eski adı Akviran olan Akören İlçesinde ikisi ölmüş, dördü sağ altı kızdan sonra ailenin yedinci erkek çocuğu olarak dünyaya geldim. Babam Veyis Ersöz, Emine Dudu Ersöz’dür. İlkokula Akviran’da başladım. Öğretmen çocuğu olduğum için bana en güzel elbiseleri, önlükleri ve ayakkabıları giydirdiler. Okulun açıldığı ilk günü sınıfın kapısına vardığımda; çocukluk bu ya ben girmem diye direttim. Aynı okulda öğretmen babam ve bir diğer öğretmenin kollarında beni sürüyerek sınıfa aldılar. Birinci ders küs vaziyette başım eğik geçti. Teneffüste ben halamın evine kaçtım. Beşinci sınıftan izbandut gibi talebelerle beni tekrar okula getirdiler ve bağ çubuğu dersi beni kendime getirdi” dedi.
AHMET HAKİ EFENDİ’NİN ELİNİ ÖPTÜM
Babasından dolayı o yaşlarda çok kitap okuma ve şiir okumaya başladığını ifade eden Salih Sedat Ersöz, dördüncü sınıfa Konya’da devam ettiğini yıkılan eski stadyumda yapılan 23Nisan Törenlerinde şiir okuduğunu da söyledi. Sunum şeklinde gerçekleştirilen sohbette Ersöz, Türkistan Mücahitlerinden Ahmet Haki Efendi’nin resmini göstererek “Haki Efendi bizim evde iki-üç gün kaldı. Ben liseye yeni başlamıştım. Yaz mevsiminde bana yemem için portakal vermişti. Yedim ve elini öptüm. Son görüşümde o oldu. Bir daha da görmedim. 1975’te vefat etmişti. Tahir Büyükkörükçü Hoca’nın da Farsça hocasıydı ve büyük bir âlimdi. Böylece kendisini dinlemek ve elini öpmek de nasip oldu” diye konuştu.
MEHMED ZAHİD KOTKU VE TASAVVUF SOHBETLERİ
Ortaokula giderken katıldığı kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye girdiğini belirten Ersöz, 1973’te yazdığı ve Yeni Konya gazetesinde dereceye giren “Yüce Mevlana” adlı şiirini okudu. Bir defter dolusu sevda şiirlerini yaktığını dile getiren Ersöz, liseyi bitirdikten sonra GİMA’da ve Karayollarında çalıştığını belirterek başından geçen hatıralarını anlattı. 69’lu yıllarda Konya’dan bağımsız milletvekili adayı olan Necmettin Erbakan’ın bütün konuşmalarına, babası Veyis’in kendisini bisikletine atarak götürdüğünü söyleyen Ersöz, “1976’da Mehmet İncili abiyle tanıştım ve sohbetlerine katıldım. Mehmet abi bizi, 1977’nin nisan ayında Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi’ye götürdü. El öptük ve sohbetinde bulunduk. Mehmet abiyle her hafta aksatmadan Pazar sohbetlerine giderdik. Bu beş-altı ay falan devam etti.” dedi.
KONYA AYDINLAR OCAĞI’NA VEFA TEŞEKKÜRÜ
Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette 28 Şubat’ta yaşadığı olaylar ve hatıralara da yer veren şair-yazar Salih Sedat Ersöz, yaşarken vefa gösterdiği için Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’ye ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti. Dr. Mustafa Güçlü de, yazar Salih Sedat Ersöz’e Selçuklu Belediyesi Yayınları arasında çıkan “Veysel Öksüz ve Şiirleri” kitabını hediye etti. Ersöz ailesi çocuk ve torunları da Ersöz’e, bir demet çiçek armağan ettiler. Şairler ise, Salih Sedat Ersöz’ün yazdığı şiirleri seslendirdiler. Katılımcılara ise, Torku marka pasta ve meyve suyu ikramında bulunuldu. MUHAMMED EMİM GÜLEÇ