Erdoğan: Sağlık'ta reform yaptık
HİSDER'de 'Sağlık'ta 20 Yıl'ı anlatan Dr. Hüsnüye Erdoğan, 'Sağlıkta 20 yılda her alanda yapılan düzenlemeler ve iyileştirmelerle reform diyebileceğimiz bir sağlık sistemi oluştu' dedi.
Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde ‘Sağlık’ta 20 Yıl’ı anlatan Dr. Hüsnüye Erdoğan, “Sağlıkta işin özünde insan var. Sağlıkta 20 yılda her alanda yapılan düzenlemeler ve iyileştirmelerle reform niteliğinde çalışmalara imza attık” dedi.
SAĞLIKTA REFORM YAPTIK
25. ve 26. Dönem Konya Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Hüsnüye Erdoğan, Ak Parti’nin 14 Ağustos 2001’de kurulduğunda büyük hayallerle yola çıktıklarını belirterek “Bu hayallerimiz her alanla ilgiliydi. Ama özellikle sağlıkta her alanda yapılan düzenlemeler ve iyileştirmelerle reform diyebileceğimiz bir sağlık sistemi oluştu. Dünya ölçeğine baktığımızda 50’nin üzerinde ülkede örnek alınabilir, tecrübe paylaşımı yapılabilir bir konuma geldik” dedi.
SAĞLIK ORDUSU 1,3 MİLYON
“Sağlıkta işin özünde ve işin temelinde insan var” diyen Dr. Hüsnüye Erdoğan, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” felsefesiyle hareket ediyoruz. 14 bini aşkın sağlık kuruluşu ve 1 milyon 360 bine yakın sağlık ordumuzla tüm vatandaşlarımıza etkin ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunmak için sağlık ailemizi yeni atamalarla güçlendireceğiz” dedi. Hekim sayısı 2002’de 92 bin iken 2022’de 195 bin olduğunu ve artış oranının da % 112 olduğuna dikkat çeken Dr. Erdoğan, 100.000 kişiye düşen hemşire ve ebe sayısında da AB ve OECD ülkelerine kıyasla çok iyi durumda olduğumuzu söyledi.
NÜFUSUMUZ YAŞLANIYOR
Ambulans çağırma hizmetinin Amerika’da kişi başı 500 dolar, Türkiye’de ise bedava olduğunu ifade eden Dr. Erdoğan, ülkemizde yaş ortalamasının erkeklerde 76, kadınlarda ise 81 olduğunu; nüfusumuzun giderek yaşlandığını ve 2000’de 65 yaş ve üzeri nüfus oranı % 5,7 iken 2025’te bu oranın % 11’e çıkacağını söyledi. 2002’de doğan 1000 bebekten 32’sinin öldüğünü ve bu rakamın 2021’lerde % 9’lara düştüğüne işaret eden Erdoğan, bebeklerin yüzde 98’inin hastanelerde ve sağlıklı şartlarda doğduğunu belirtti. Sağlık hizmetlerindeki memnuniyet oranının 2003’lerde % 40 iken 2011’de % 76’ya çıktığını ve 2021’de % 68’lere düştüğüne dikkati çeken Erdoğan, “Bu düşüşün nedenini kendi kendimizi sorgulayarak bulmamız gerekiyor. Aslında bu memnuniyetsizlik bizi, daha fazla çalışmamız ve daha farklı hizmetler sunmamız açısından kamçılamalı diye düşünüyorum. Sağlıkta başkasıyla değil, kendimizle yarışıyoruz. Şehir hastaneleri pandemi döneminde hepimizin gururu oldu. Bu noktada dünya ölçeğinde kendimizden söz ettirdik. Bu hastanelerimizin 20 tanesi hizmet veriyor. 15 tanesi yapım ve 5 tanesi de proje aşamasında” diye konuştu.
HER TÜRLÜ BAĞIMLILIK BAŞ BELAMIZ
Uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadelede “Alo 191” hattının görevde olduğunu belirten Erdoğan “Her türlü bağımlılık bizim ilgi alanımıza giriyor. Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu var. Bu bizim baş belamız ve bütün dünyanın baş belası olmaya aday bir mevzu. Ve yaş itibariyle 10’lara dayandı. Dünya ölçeğine baktığımızda biz daha iyi konumdayız. Ama bu bizi rahatlatmıyor. Ne kadar az sayı o kadar bizim için daha sağlıklı bir nesil.” dedi. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine de vurgu yapan Erdoğan, buna harcanan meblağın 11 milyar liradan 84 milyar liraya yükseldiğini ifade ederek acil sağlık hizmetlerindeki ambulans sayısının 2002’de 618 iken, 2022’de 5 bin 792 olduğunu ve helikopter ile uçak ambulanslarının da hizmette olduğunu hatırlattı.
HERKESİN AİLE DİŞ HEKİMİ OLACAK
Erdoğan, sağlık sistemi ve yapılanmasıyla ilgili olarak da şu ifadelere yer verdi: “Sağlık sisteminde SSK vardı. Emekli Sandığı ve BAGKUR vardı. O oraya gidemezdi, bu buraya gidemezdi. Şu eczaneden ilaç alamazdı bu buradan falan. Karmaşık bir yapımız vardı. Ve biz onları tek çatı altında toplayarak devletimizin her bir ferdinin her türlü yerden hizmet almasını sağladık. İnsanımız bundan dolayı büyük bir çileden kurtulmuştur. Bunlar birer başarı hikâyesidir. Geçmişe dönüp bakacağız ve geleceğe dair neler yapabileceğimiz noktasında anlatacağız. Ve daha büyük başarılara imza atacağız.” Yakın zamanda bakanlık bünyesinde Ağız ve Diş Sağlığı Başkanlığı kurulduğunu ve “Aile Diş Hekimliği” uygulamasının pilot il olarak seçilen Karabük, Kırşehir ile Eskişehir’de başladığını kaydeden Erdoğan, herkesin bir Aile Diş Hekimi olacağını ve yakın zamanda Konya dahil 10 ilin daha bu rakama dahil edileceğini söyledi.
SAVUNMA SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ
İki saate yakın süren konuşmada söz alan emekli bürokrat Muammer Yavuz, Konya’da reçeteyle takip edilen 45 bin bipolar bozukluk (psikolojik-psikiyatrik rahatsızlık) hastası olduğunu ve reçeteli madde bağımlısı sayısının da 50 bine yaklaştığını bir hekimden öğrendiğini ifade ederek çocuklarımızın ve gençliğin zor durumda olduğunu söyledi. Dr. Cenap Şirin de, Gölcük Depremi’nde Rusların, bizden önce gelip orada Sahra Hastanesi kurduklarını hatırlatarak “Ben o zaman çok utandım! O durumdan sağlık turizmi alan bir ülke durumuna geldik” dedi. Ayrıca, hekim memnuniyetsizliğinin giderilmesini istedi.
Dr. Erdoğan, virüs ve aşılarla ilgili sorulan bir soruyu da şu şekilde cevaplandırdı: “Bu tür konularda bize düşen görev nedir? Biz her türlü tedbirimizi hem ekonomik, hem teknolojik, hem sağlık sistemi açısından alıp gelecek bütün tehlikelere -biyo-teknolojik olarak da yani virüsün laboratuvarda üretilip sahaya sürülmesi- karşı tedbir almaktır. Dolaysıyla dünya çapında yapılan her türlü kötülüğe karşı her türlü savunma sistemimizi güçlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ve bunların çalışmaları da yapılıyor. Biz kurul olarak da 127. toplantıyı yaptık. Yüz yirmi yedi ayrı başlık o kurulda konuşularak Sayın Cumhurbaşkanımıza rapor edilmiştir. Gönlünüzü ferah tutun!”
Kılıçarslan Salonu’nda gerçekleştirilen sohbetten sonra Dr. Hüsnüye Erdoğan’a, derneğin teşekkür plaketini HİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Önder Kutlu, emekli bürokrat Muammer Yavuz’la birlikte takdim etti.