Emekliye bayram ikramiyesi müjdesi! Zam geliyor
Bayram ikramiyelerine yapılacak zam ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Başvuruya gerek yok. Üstelik ikramiye sadece emekliye değil, dul, yetim ve malullük aylığı alanlara da ödenecek.
Milyonlarca emekliyi iyi haber bekliyor. Akşam Gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül'ün bugünkü köşesinden aktardığına göre; Bayram ikramiyesi, 2018 yılından itibaren her yıl kurban ve Ramazan bayramlarından önce emeklilere ödeniyor. Bayram ikramiyesi almak için bayramın içinde bulunduğu ayda SGK'dan gelir ve aylık almak gerekiyor. Bu yıl ikramiyelerin tutarında da artış bekleniyor. İkramiye 1000 TL olarak ödenmeye başlanmış daha sonra 1100 TL'ye çıkarılmıştı. Bu yıl bayram öncesi emeklilerdeki beklenti ikramiyenin 1500 TL ila 1750 TL arası bir rakama yükseltilmesi yönünde.
SGK'YA HERHANGİ BİR BAŞVURUYA GEREK YOK
Bayram ikramiyesi yalnızca emeklilere değil, SGK'dan dul-yetim aylığı, malullük aylığı, sürekli iş göremezlik geliri alanlar, sürekli iş göremezlik geliri alırken vefat eden kişilerin hak sahipleri, yurtdışı çalışmaları nedeniyle Türkiye'den kısmi gelir ve aylık alan kişilere de ödeniyor. Hali hazırda emekli olduğu için aylık alan kişilerin bayram ikramiyesi almak için SGK'ya herhangi bir başvuruda bulunmasına gerek yok. Emeklilerin emekli aylıkları nafaka ve SGK borcu dışında haczedilemiyor. İkramiye için de aynı durum geçerli. Bayram ikramiyesinden kesinti yapılması da mümkün değil.
SADECE EMEKLİYE DEĞİL
Bayram ikramiyesi SGK'dan emekli aylığı alanlar için 1100 TL olarak ödeniyor. Dul ve yetim aylığı alan kişilere ödenecek bayram ikramiyesi ölüm aylığı hisse oranına göre belirleniyor. Örneğin kocasından dul aylığı alan ve çalışan kadın, yüzde 50 oranında ölüm aylığı alır. Bu durumda dul eşe 550 TL bayram ikramiyesi ödenir. Çalışmayan ve emekli olmayan dul eş aylık alan tek kişi ise yüzde 75 oranında ölüm aylığı alır. Bu durumda dul eşe 825 TL bayram ikramiyesi ödenir. Hem kocasından, hem babasından veya hem annesinden, hem babasından ölüm aylığı alan kişilere de bayram ikramiyesi ödenir. Örneğin dul eşin, kocasından dolayı aldığı ölüm aylığının oranı yüzde 75, babasından dolayı aldığı ölüm aylığı oranı yüzde 25 ise 825 TL bayram ikramiyesi alır.
KİMLER BAYRAM İKRAMİYESİ ALAMIYOR?
Bayram ikramiyeleri çeyiz parasının hesabında dikkate alınmıyor. Evlilik hazırlığındaki kişiler gerekirse bayram ikramiyesi için düğünü ertelemeleri söz konusu olabilir. Bayram ikramiyesi SGK'dan aylık ve gelir alan kişilere ödeniyor. Evde bakım parası alan kişiler bu kapsamda olmadıkları için bayram ikramiyesi alamaz. Ayrıca banka sandıklarından emekli olanlar da bayram ikramiyesi alamıyor.
NİSAN AYI İÇERİSİNDE EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VEREN ŞANSLI ÇIKAR
Ramazan Bayramı bu yıl 2 Mayıs tarihinde olduğu için mayıs ayı itibarıyla SGK'dan gelir veya aylık alanlar ikramiye alabilecek. Yani nisan ayı içerisinde emeklilik dilekçesi verenler takip eden ay olan mayıs itibarıyla emekli aylığına hak kazanmış olacakları için bayram ikramiyesi hakkı kazanabilecek. Ancak 1 Mayıs ve sonrasında emeklilik dilekçesi verenler bayram ikramiyesi alamayacak. Diğer taraftan iş kazası geçiren ve geçirdiği iş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alan kişiler de bayram ikramiyesinden faydalanabiliyor. Bu kişilere ödenecek ikramiye, sürekli iş göremezlik oranına göre hesaplanacak. Kişinin yüzde 50 oranında iş göremez olduğu tespit edilmiş ise bu kişiye 550 TL bayram ikramiyesi ödenecek.