- Haberler
- Ekonomi
- Ekonomist isimden flash İddia: İmamoğlu'nun başına gelecekler önceden fiyatlanmıştı!
Ekonomist isimden flash İddia: İmamoğlu'nun başına gelecekler önceden fiyatlanmıştı!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla sarsıldı. Bu gelişme, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik arenasında büyük yankı uyandırırken, ekonomist Atilla Yeşilada'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Yeşilada, İmamoğlu'na yönelik operasyonun piyasalar tarafından önceden 'fiyatlandığını' öne sürdü.
Atilla Yeşilada, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının Türkiye’nin uluslararası imajına zarar verebileceğini belirtti. “Bütün dünyanın gözü ona çevrilmişken, bu tür gelişmeler ülkemizin imajını zedeler.” ifadelerini kullanan Yeşilada, masumiyet karinesine vurgu yaparak, suçluymuş gibi gösterilen görüntülerin uygun olmadığını dile getirdi.
Yeşilada, daha önce İmamoğlu’nun diplomasının iptal edileceğine dair bazı gazetecilerin adres ve saat vererek haber yaptığını hatırlattı. Bu durumun, sürecin siyasi boyutunu ortaya koyduğunu ifade eden Yeşilada, “Hukuka siyaset karıştığı zaman, yatırımlar azalır ve ülke zarar görür.” dedi. Yargı sürecinin adil ve şeffaf olması gerektiğinin altını çizdi.
SEÇİM SENARYOLARI: OHAL, SAVAŞ VEYA ERTELEME
Yeşilada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olası “oyun planına” ilişkin de tahminlerde bulundu. En kötü senaryolar arasında OHAL veya savaş hali ilan edilmesi ya da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla seçimlerin ertelenmesi olduğunu öne sürdü. Yeşilada, “2027 sonuna kadar Erdoğan’ın seçim baskısından kurtulacağına inanıyorsa, Mehmet Şimşek’e ekonomik istikrar programını ilerletmesi için daha fazla yetki verebilir.” şeklinde bir öngörüde bulundu.
"TRUMP'IN İPİYLE KUYUYA İNİLMEZ"
Yeşilada, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın mahkeme kararlarını yerine getirmemesi örneğini vererek, “Trump’ın ipiyle kuyuya inilmez.” uyarısında bulundu. Muhalefete yönelik baskıların ters tepme riskine dikkat çekti ve bu tür hamlelerin uzun vadede siyasi dengeyi bozabileceğini ifade etti.
"TÜRKİYE'YE SICAK PARA GELMEYE DEVAM EDECEK"
Ekonomi ve piyasalara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yeşilada, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının piyasalarda kalıcı bir etki yaratmayacağını savundu. “Yabancı yatırımcılar bu tür gelişmelere alışkın. Pakistan, Venezuela gibi ülkelerde de benzer durumlar yaşanıyor.” diyen Yeşilada, Türkiye’ye sıcak para girişinin devam edeceğini öngördü.
Yeşilada, Türk Lirası’nın değer kaybına ilişkin endişelerin abartıldığını belirterek, “TCMB’nin döviz kuru politikasına zarar gelmez. Bir süre sonra piyasalar yatışacak ve borsada da kalıcı bir etki görülmeyecek.” dedi. Son haftalarda borsadaki rallinin devam edeceğini, İmamoğlu’na yönelik operasyonun da piyasalar tarafından önceden fiyatlandığını ifade etti.
Kaynak: Karar Gazetesi
Bakmadan Geçme





