Dünyanın gözü o kilisede!
İstanbul'da 1500 yıllık yapı olan Aziz Polieuktos Kilisesi'nin kalıntılarında yürütülen kazıda gün yüzüne çıkarılan, aynı döneme ait yeraltı dehlizi dünya basınında da şok etki yarattı.
Gizemli dehliz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'deki binasının karşısında yer alan kazı alanında bir ay önce bulunmuştu.
Kazı çalışmaları devam ederken, ABD merkezli dünyaca ünlü popüler bilim sitesi olan Livescience ve The Science Times da buluntuyu haber yaptı.
Yunan internet sitelerinde de arkeolojik keşfin haberleştirildiği görüldü. Buluntunun Bizans dönemine ait olduğunu vurguladı.
Aziz Polyeuktos'a adandığı için onun ismini alan kilise, 11. yüzyılda önce harap edilmiş, sonra da yağmalanmıştı. Kilisenin önemli parçaları ve sütunları Venedik'e kaçırılmıştı.
1960'larda ise alt geçit yapımı esnasında kiliseye ait bazı tarihi eserlerin ortaya çıkmasıyla birlikte Aziz Polyeuktos Kilisesi'nde kazı çalışmaları başlamıştı.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, bu dehlizin olası yağmacılardan ve bozulmalardan korunması için üstünün tekrar kapatıldığını ve girişlerinin de doldurulduğunu söyledi.
Oxford Üniversitesi'ne göre Aziz Polieuktos Kilisesi, Bizans imparatoru Justinianus döneminde inşa edildi.
Yapı, o dönemde İstanbul'un en görkemli kiliselerden biriydi. 537'de katedral olarak inşa edilen Ayasofya'nın tamamlanmasına kadar en büyük kilise görevini gördü..
Polat, kilisenin 1204'te ağırlıklı olarak Batı Avrupa'dan gelen Haçlılar tarafından şehrin yağmalanması sırasında yıkıldığını aktardı.