• Haberler
  • Ekonomi
  • Doların neden 23.40'da durduğu ortaya çıktı: Dolar sahipleri bunu bilmiyordu

Doların neden 23.40'da durduğu ortaya çıktı: Dolar sahipleri bunu bilmiyordu

Yeni kurulan hükümetin doları serbest bırakması ile 19 liradan 23 liraya hızlı bir yükseliş yaşanırken, kurun 23 lira 40 kuruş seviyesinde frene basması dikkat çekmişti. İşte Türkiye'ye geldiği iddia edilen para ve Mehmet Şimşek'in son hamlesi...

Doların neden 23.40'da durduğu ortaya çıktı: Dolar sahipleri bunu bilmiyordu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabinesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna Mehmet Şimşek geçti.

Şimşek “Rasyonalite ve uluslararası normlara dönüşten başka çıkar yol yok.” dediği günlerde Amerikan Doları, Türk Lirası (TL) karşısında yüzde 10 değer kazandı.

Doların tırmanışına mani olabilmek için Şimşek’in bilgisi dâhilinde arka kapıdan döviz satışlarının devam ettiği idda ediliyor.

DOST ÜLKEDEN 3,1 MİLYAR DOLAR

Bir bankanın Hazine müdürü, net döviz rezervi swap (dolar-TL takası) hariç eksi 62 milyar dolara gerilerken, kura müdahalede ihtiyaç duyulan döviz için “dost” bir ülkenin imdada yetiştiğini kaydetti.

Dost ülkenin Katar olabileceği iddia ediliyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) analitik bilançosunda yayımlanan veriler de geçen hafta yurt dışından depo hesaplarına yaklaşık 3,1 milyar dolarlık giriş olduğunu teyit etti.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerinin Türkiye’ye fon göndererek, TCMB ile piyasaları rahatlatmaya yardımcı olduğunu belirtmişti.

Erdoğan gelen paraları “Dost ülkelerin desteği” diye nitelendirmişti.

DÖVİZ KALMADI

TCMB’nin altın dâhil brüt rezervleri 98,5 milyar dolara geriledi. Net uluslararası rezervleri 2 Haziran itibarıyla tüm zamanların en düşük seviyesi olan 5,7 milyar dolara indi. 

Bakmadan Geçme