Dikkat! Bilinçsiz kullanım verimi düşürüyor
Çok fazla verim alabilmek düşüncesiyle rast gele zamanlarda bilimsel olmayan yollarla arazi yüzeyine serperek bilinçsiz bir şekilde gübre kullanılıyor. Konya Tarım İlaçları Esnaflarından olan Ziraat Mühendisi Serkan Uslu, bilinçsiz gübreleme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uslu, 'Bilinçsiz ve gereğinde fazla gübre kullanımı mahsulde verimi düşürmektedir.' dedi.
KONYA HABER: Tarımdaki bilinçsiz gübrelemenin toprağı Ph değerini bozduğunu iddia eden Ziraat Mühendisi Serkan Uslu, “İşin uzmanları bilinçli bir üretim yapmak için toprağın, analizinin yapılıp daha sonra neye ihtiyaç varsa ona göre gübreleme yapılması gerektiğini söylüyorlar. Aksi takdirde bilinçsiz yapılan gübreleme hem mahsule zarar verip verimi düşürüyor hem de toprağın ph dengesi bozuyor” cümlesinin kurarak bilinçsiz gübrelemeye dikkat çekti.
DİKKAT EDİLMEZSE İSTENİLEN MAHSUL ALINAMAZ
Gübrelerin bilinçli kullanılmadığı vakit üründen istenilen verimin alınamayacağını değinen Ziraat Mühendisi Serkan Uslu,” Zamanla kimyasal gübrelerin posaları dediğimiz dolgu maddeleri toprakta birikim yaparak toprağın, kimyasını ve organikliğini yani bakteri miktarını düşürür. Toprakta, kist ve kil oluşumuna teşvik edilir. Bu yüzden bilinçli gübreleme uzmanlar tarafından daha çok tavsiye edilir. Bilinçli gübreleme sayesinde hem toprak iyileşir yeterli minerali alır hem de mahsule bir zarar gelmez.” şeklinde konuştu.
“MİNERAL OLARAK BİR FAKİRLİK VAR”
Bölgenin genel toprak yapısında organik madde anlamında fakirlik olduğunu söyleyen Serkan Uslu,” Bölgemizde toprak yapısında organik madde ve mineral olarak bir fakirlik vardır. Ayrıca yüksek ph değerine sahip olduğu için toprakta hali hazırda var olan fosfor ve potasyumdan bitkilerimiz yararlanamamaktadır. Bu yüzden toprak ph’ını düzenlemek için yanmış hayvan gübresi ve toz halinde bulunan kükürt kullanmalarını öneriyoruz.” İfadelerine yer verdi.
SAĞLIK BİR MAHSUL İÇİN GEREKENLER
Hangi bitki olursa olsun, zamanı fark etmeksizin sağlıklı ve verimli bir bitki yetiştirmek için bitkinin bakımından söz eden Uslu,“Hobi olarak veya profesyonel bir şekilde yetiştiricilik yapılsın fark etmez. Dikilecek bitkinin ihtiyacı neyse ona göre taban gübresi toprağa karıştırılır. Daha sonra önce azot, fosfor, potasyumla yeşil aksam yani çiçeklendirme ve köklendirme yapılır. Ardından da meyve büyütülür. “ diyerek sözlerini noktaladı.
KONYA HABER - HAKİMİYET
FOTOĞRAF - BEYZA DEMİREL