• Haberler
  • Ekonomi
  • Depremin vurduğu Adıyaman'da 'Antep Fıstığı' hasadı başladı. Verimi iyi, fiyatı ise...

Depremin vurduğu Adıyaman'da 'Antep Fıstığı' hasadı başladı. Verimi iyi, fiyatı ise...

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde en fazla etkilenen illerin başında gelen Adıyaman'da 'Antep Fıstığı' hasadı yapıldı.  10-12 bin ton arası fıstık verimi beklenirken kilosunun ise 250-270 TL aralığında olduğu öğrenildi

Baklavacıların büyük bir merakla beklediği 'Antep Fıstığı' için Adıyaman'da hasat başladı. Üretimde 4'üncü sırada yer alan Adıyaman'da 10-12 bin ton arası fıstık rekoltesi bekleniyor. Verimin iyi olduğu belirtilirken kilosunun ise 250-270 TL aralığında olduğu vurgulandı. 

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra Adıyaman’da 25 milyon ağaç ile 240 bin dekar alanda yetiştirilen Antep Fıstığı bahçelerinde kış aylarında etkili olan dolu yağışı nedeniyle, rekoltenin yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Bir yıl meyve veren bir yıl vermeyen Antep Fıstığı bahçelerinde bu yıl ‘yok senesi’ olduğu ifade edildi. Her yıl 27 bin ton ürün elde edilen Adıyaman’da bu yıl 10-12 bin ton arasında verim bekleniyor.

Depremin vurduğu Adıyaman'da 'Antep Fıstığı' hasadı başladı. Verimi iyi, fiyatı ise...

10-12 BİN TON REKOLTE VAR

Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ise “Adıyaman, Türkiye’de önemli fıstık yetiştiriciliği yapılan illerden biri, 240 bin dekar alanla Türkiye’de 4’üncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra 4’üncü sırada yer almaktayız. Fıstık yetiştiriciliği, ilimizde daha çok Besni ilçemizde yaygın olmakla beraber Tut, Gölbaşı, merkez ve diğer ilçelerimizde de bir miktarda olsa yetiştirilmektedir. Geçen yıl 27 bin ton olan rekoltemiz bu yıl fıstıktan çiftçi tabiriyle, var yılı, yok yılından dolayı bu yıl, yok yılı diye tabir edilen yıl olduğundan dolayı yaklaşık olarak bu yarı yarıya düşmektedir. Yani 10-12 bin ton arası bir fıstık verimi beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

KİLOSU 250-270 TL

Tarla sahibi Vakkas Çoban ise dolunun vurmadığı yerlerde verimin iyi olduğunu, fiyatın ise 250-270 TL arasında değiştiğini söyledi.

Bölgedeki yağışlara dikkat çeken Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer ise, "Bölgemizin özellikle 3 tane köyümüzde, 3 tane beldemizde dolu afetinden dolayı ciddi bir kaybımız oldu. Tabi ürünün kalitesiyle beraber özellikle Gaziantep piyasasında Besni fıstığının önemi ön plana çıkıyor. Özellikle tatlı sektöründe Besni fıstığının tercih edilmesi bölge çitçimiz için de bir avantaj arz ediyor. Rengi, aroması, doğal ortamda yetişmesi, özellikle kimyasal kullanılmaması iklimsel ve toprak yapısından dolayı özel tercih ediliyor" şeklinde sözlerine son verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı Derleme: Hakimiyet.com

Bakmadan Geçme