Depoyu fulleyin! Bayram öncesi zam geliyor

Türkiye'de Kurban Bayramı'na akaryakıt zammıyla giriliyor. Bugünden itibaren LPG fiyatlarına 66 kuruş zam yapıldı.

Depoyu fulleyin! Bayram öncesi zam geliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dolar kurundaki hareketlilik devam ediyor. 1 ABD Doları 26 TL’yi geçti. Euro ise 29 TL’ye doğru ilerliyor. Döviz kurundaki bu artış akaryakıt fiyatlarını da vurdu.

HAZİRAN AYI BOYUNCA ZAM GELDİ

Haziran ayı boyunca hem motorin litre fiyatları hem de benzin fiyatı peş peşe zamlanmıştı. Mazot fiyatı toplamda 4,37 TL, benzin litre fiyatı ise 3,36 TL artmıştı. Böylece akaryakıt fiyatları iki grupta da ortalama olarak 24 liranın üzerine yükseldi.

BUGÜN DE ZAM GELİYOR

Birkaç gün önce açıklanan zam bugün geldi. Kurban Bayramı’ndan önce akaryakıt fiyatları uçtu. Bugünden itibaren LPG fiyatlarına 66 kuruş zam geldi.

BENZİN FİYATLARINI NE ETKİLİYOR?

En temelde akaryakıt fiyatlarının global piyasa şartlarına göre belirlendiğini söylemek yanlış olmaz ancak bunun dışında fiyatların belirlenmesinde etkili birçok başka unsur da bulunuyor. 1 Ocak 2005 tarihli Petrol Piyasası Kanunu gereğince akaryakıt sektöründe serbest fiyatlandırma sistemine geçilmiştir. Bunun neticesinde ise akaryakıt firmaları farklı satış fiyat politikaları belirleyebilmektedir. Ülkemizde akaryakıt fiyatları da 3 aşamada belirlenmektedir. Bunlar; rafineri satış fiyatının oluşumu, depo satış fiyatının oluşumu ve pompa satış fiyatının oluşumudur.

Benzin fiyatlarını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bunların başında elbette dünya üzerinde yoğun bir şekilde kullanılan petrolün piyasa fiyatı gelir. Birçok üründe olduğu gibi petrol fiyatının belirlenmesinde arz talep dengesi de etkilidir. Arzın yüksek olduğu dönemlerde genellikle petrol fiyatları düşüş eğilimi gösterirken, arzın düşük olduğu dönemlerde petrol fiyatlarının yükselmesi beklenir. Bunun dışında akaryakıt firmalarının uyguladığı fiyat politikaları, petrolün alıcılara ulaştırılmasında kritik olan lojistik maliyetleri ve petrol arama, çıkarma faaliyetleri de benzin fiyatını dolaylı yoldan etkiler. Ayrıca petrol ülkemizde ithal bir ürün olduğu için döviz kurlarındaki değişimler de akaryakıt fiyatlarını etkileyebilmektedir. Döviz kurunun yükseliş trendinde olduğu dönemlerde benzin fiyatlarında da artış beklenebilir. Siz de bireysel olarak bu dönemlerde birikimlerinizi kur korumalı mevduat hesabı ile kur artışlarına karşı korurken avantajlı faiz oranlarından faydalanabilirsiniz.

Bakmadan Geçme