• Haberler
  • Konya
  • Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılı Akşehir'den Başladı

Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılı Akşehir'den Başladı

Millî Mücadele Dönemi'nde Batı Cephesi Karargâhı göreviyle önemli bir rol üstlenen Akşehir'de Taarruz hazırlıklarının sona ererek, Taarruz öncesi harekâtın başladığı 24 Ağustos 1922 tarihi anısına her yıl düzenlenen Akşehir Onur Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılı Akşehir'den Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Cumhuriyetin 2.Yüzyılı Akşehir’den Başlıyor” sloganıyla gerçekleştirilen Akşehir 24 Ağustos Onur Günü etkinliklerinde Belediye Meclisinin haziran ayı ikinci oturum toplantısında gündemmaddelerinden biri olan Akşehirli Şehit Uzman Çavuş Selçuk Özer'in isminin Yarenler Mahallesi'ndeki bir parka verilmesi görüşülmüştü.

Akşehir Belediye Başkanı A. Nuri Köksal'ın teklifiyle ve tüm meclis üyelerinin katılımıyla Şehit Selçuk Özer'in ismi oy birliği ile Yarenler Mahallesi'ndeki parka verildi. Şehit Uzman Çavuş Selçuk Özer'in Eşi Huriye Özer, Akşehir Belediye Başkanı Dr. A. Nuri Köksal, Protokol Üyeleri ve davetlilerin katılımıyla açılışı gerçekleştirildi.     Açılış bitimiyle İplikçi camiinde tüm şehit ve gaziler için Mevlid-i Şerif okutuldu.Onur Günü etkinlikleri Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Çelenk sunma töreninin ardından Batı Cephesi Karargâhı önünde gerçekleştirilen temsili törende dönemin belediye başkanı Hacı Küçük Mehmet Efendi’yi temsilen Akşehir Belediye Başkanı Dr. A. Nuri Köksal yaptı. Belediye Başkanı Köksal yaptığı konuşmada” Aziz Akşehirliler Türk Milletinin İstiklaline kasteden düşmana karşı Samsun’dan başlattığımız kutsal davamız son merhalesine gelmiş bulunmaktadır. Binlerce yıldır şehit kanıyla sulanmış olan bu aziz vatan düşman eline katiyen bırakılamaz, Efendiler bu dava ölüm kalım davasıdır.

Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılı Akşehir'den Başladı

Türk Milletinin istikbali için pek yakında cepheden muzafferiyet haberi vermek namus borcumuzdur. 9 ay 10 gün boyunca garp cephesi karargahımız olan bu müstesna yurtbeldesi Akşehir’dir kadınıyla erkeğiyle ordumuzu bağrına basmıştır.

Müteşekkirim bu zaman zarfında göstermiş olduğunuz müstesna fedakârlık takdire şayandır. Cepheye giden evlatlarınız bu fedakarlığınızı boşa çıkarmayacaktır. Bacılarımız bizlere itimat ediniz. Zafer bizim olacaktır. Maziden atiye kadar bu yurt her daim Türk milletinin vatanı olarak kalmaya devam edecektir. Aziz Akşehirliler ordumuzdan duanızı eksik etmeyiniz ve daima haklarınızı helal ediniz. “Ya İstiklal Ya Ölüm” Allah’a ısmarladık Akşehirliler “ifadelerini kullandı.

 Dönemin Belediye Başkanı Hacı Küçük Mehmet Efendi’yi temsilen yapılan konuşmanın ardından dönemin müftüsü Lokman Efendi’nin Temsili Duası ve Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’in Temsili konuşması canlandırıldı. Batı Cephesi Karargâhı önünden Taş Medrese Camii’ne kadar Akşehir üzerinden, Afyonkarahisar’a Temsili Uğurlama Sala okunmasıyla devam ederken, Temsili yürüyüşte Başkomutan Gazi Mustafa Kemal, Karargâh Komutanı İsmet Paşa, komutanlar, süvarileri ve bando takımının eşliğinde geniş katılımla gerçekleştirildi. Temsili yürüyüş ve uğurlama sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarından Nazike Gündüz’ün Büyük Taarruz Ruhuyla 30 Ağustos Zafer Bayramı’na isimli Kitre Bebek Sergisi açılışı protokolün katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılı Akşehir'den Başladı

Kitre Bebek Sergisi açılışı sonrası Akşehir Belediyesinin destekleriyle yayına hazırlanan, Mehmet Koç ve Dursun Solmaz’ın kalemiyle ele alınan “Garp Cephesi Karargâhı Akşehir’de Yaşananlar” isimli eseri için Akşehir Kültür Merkezinde imza gününde kitapseverlerle bir araya gelerek kitaplarını imzaladı. 


Mehmet Koç ve Dursun Solmaz’ın kalemiyle ele alınan “Garp Cephesi Karargâhı Akşehir’de Yaşananlar” isimli eserinin imza gününün sona ermesiyle Akşehir Belediye Başkanı A. Nuri Köksal moderatör olarak yer aldığı “Cumhuriyet’e Giden Yolda Akşehir’ başlığının altında gerçekleşecek panel de konuşmacılar Timsal Karabekir ( Kazım Karabekir Paşa’nın Kızı) Fevzi Çakmak ( Fevzi Çakmak Paşa’nın Torunu) Dr. Fatmanur Çakmak (Fevzi Çakmak Paşa’nın Torunu) İzzeddin Çalışlar ( İzzettin Çalışlar Paşa’nın torunu) Dr. Can Pamir (Salih Omurtak Paşa’nın Torunu) Burak Bıyıktay (Ömer Halis Bıyıktay Paşa’nın Torunu) Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ( Ankara Üniversitesi – İnönü Vakfı) Dr. Selim Erdoğan (Tarihçi) ve Mehmet Koç (Yerel Tarih Araştırmacısı) gelecek nesillere ışık oldu.

Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılı Akşehir'den Başladı

KUTLAMALAR ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLE DEVAM ETTİ

U12 futbol turnuvası final müsabakası, gibi çeşitli etkinliklerin sahne olduğu kutlamalara vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.Akşehir Onur Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinliklerin akşamında Akşehirliler ve misafirler Anadolu Rock’ın sevilen ismi Kıraç ile bir araya geldi. Geçmişten ve günümüzden çeşitli şarkıların seslendirildiği konserde unutulmaz anlarda yaşandı.Onur Günü kapsamında gerçekleştirilen diğer bir etkinlikte “Dünya Medeniyetler KorosuAkşehir Kültür Merkezi’nde sanat severlerle buluştu. Konser’ de dinleyicilerine muhteşem bir konser sergiledi. 

Bakmadan Geçme