Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan deprem bağışlarına ilişkin açıklama
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, depremin ardından yapılan bağışların 'şeffaflık ve denetim' açısından Bağışların AFAD koordinasyonunda yürütülmesinin önemli olduğunu söyledi. Oktay, 1 milyon 50 bin civarında depremzedenin geçici barınma merkezlerinde bulunduğunu aktardı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından başlatılan yardım kampanyaları bağışların Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yürütülmesinin önemli olduğunu söyledi. Oktay, "Bağışların AFAD koordinasyonunda yürütülmesi son derece önemli. Şeffaf olması, Sayıştay denetiminde olması önemli" ifadelerini kullandı.
Oktay, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de katıldı.
Burada, deprem bağışları, deprem bölgesindeki tahliyeler ve barınma merkezlerine ilişkin konuşan Oktay, 1 milyon 50 bin civarında depremzedenin geçici barınma merkezlerinde bulunduğunu ve hedeflerinin 1 yıl içerisinde kalıcı konutları teslim etmek olduğunu söyledi.
Deprem bağışlarına ilişkin de konuşan Oktay, bağışların AFAD koordinasyonunda yürütülmesi gerektiğini söyledi. Oktay, 'denetim ve şeffaflık' vurgusu yaptı.
1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ BARINMA MERKEZLERİNDE
Oktay, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından oluşturulan geçici barınma merkezlerinde yaklaşık 1 milyon 50 bin kişinin kaldığını söyledi.
Artçı depremlerin devam ettiğini, şu ana kadar 1666 artçının kaydedildiğini ifade eden Oktay, "Hasar tespit çalışmaları yapılana kadar konutlardan, evlerden uzak durulması olayı halen geçerli" dedi.
"BM KOORDİNATÖRÜ İLGİNÇ BİR KONUYU PAYLAŞTI BENİMLE"
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ile bugün bir görüşme yaptığını belirten Oktay şunları kaydetti:
"İlginç bir konuyu paylaştı benimle, 'Öyle bir şey yapıyorsunuz ki aslında pek kimse de farkında değil. Bizim kayıtlarımızda bu kadar geniş kapsamlı ve büyük bir depremin arama kurtarma ve diğer faaliyetlerini bu kadar hızlı yapabilen bir başka örneği henüz göremedik, kayıtlarımızda rastlayamadık.' şeklinde. Bu, sahada ve merkezde gayret gösteren her bir kardeşimizin başarısıdır, her bir kardeşimizin birlikte çabasıdır, afetzedenin yanında olmakla ile ilgili verdiğimiz çabadır.
Biliyoruz sıkıntılar var. Halen enkaz bölgesinde olanlar veya dışarıda olanların sıkıntılarının da farkındayız. Türkiye, dünyadaki en çok çadır ve konteyner kapasitesine sahip ülkelerden biri. Bunun tamamını sahaya yansıtmış durumdayız. Onun ötesinde, şu anda 170 bini, 180 bini geçmiş durumda. Tamamı sahaya yansıtılmış durumda ve halen yolda olanlar var. Uluslararası alandan çok ciddi yardımlar var. Anında sahaya yansıtıyoruz ve onun ötesine geçtik. Türkiye'deki çadır üreten tüm firmalar, şu anda çadır üretmeye ve bir an önce sahaya sürmeye odaklanmış durumda. Aynı şekilde bütün dünyadan çok hızlı bir şekilde buraya nasıl kaydırabiliriz ile ilgili de çalışılıyor. Sahadaki sıkıntının farkında olarak bir an önce vatandaşlarımızı, afetzede kardeşlerimizi barınabilecekleri bir alana kavuşturmak istiyoruz."
aynen aynen kesin