• Haberler
  • Covid-19'dan sonra başımız Covid-20'yle belada! Ülkeler kapılarını birbir kapatıyor

Covid-19'dan sonra başımız Covid-20'yle belada! Ülkeler kapılarını birbir kapatıyor

Küresel salgında korkulanın ötesinde gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bulunan aşılarla son bulması beklenen salgına İngiltere'de mutasyona uğrayan Covid-20 virüsü yeni bir boyut kazandırdı.

Covid-19'dan sonra başımız Covid-20'yle belada! Ülkeler kapılarını birbir kapatıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ülkenin güneydoğusunda Covid-19'un daha hızlı yayılan yeni bir türünün keşfedildiğini açıklamasının ardından Avrupa Birliği (AB) ülkeleri adeta 'alarma' geçti.

Tüm dünyaya yayılan koronavirüsün (SARS-CoV-2) aylar geçtikçe mutasyon geçirmesi sonrası hücrelere nüfuz etme gücünün yaklaşık 10 kat arttığı, bu sebeple Covid-19'un etki etme gücünün ve yoğunluğunun 4-5 kat yükselerek çok daha ölümcül olduğu ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Florida eyaletinde bulunan Scripps Araştırma Merkezi görevlileri yaptıkları son çalışmada mutasyon sonrası D614G olarak kodlanan Covid-19'un eskiye nazaran çok daha dayanıklı ve etkili hale geldiğini belirledi.

ABD'li bilim insanları Çin'de ortaya çıktıktan sonra mutasyon geçiren koronavirüsün İtalya'nın kuzey bölgesi, ABD-New York, Rusya ve Brezilya gibi dünyanın diğer farklı bölgelerinde Çin'e kıyasla çok daha fazla can kaybına yol açmasının sebebinin bu olduğunu ifade etti.

Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Avusturya, Hollanda ve İrlanda, İngiltere ile uçuşları durduracaklarını bildirirken, Çekya ise bu ülkeden gelenler için daha katı karantina önlemleri uygulanacağını açıkladı.

Ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'dan Türkiye'ye uçuşlarda geçici durdurma kararı alındığını belirtti.

Bir açıklama da Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) geldi. Örgüt, koronavirüsün yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olduğu belirtilen mutasyonuyla ilgili İngiliz yetkililerle "yakın temasta" olduklarını duyurarak, virüsün riskleri üzerine AB'den daha fazla kontrol talep etti.

Örgüt ayrıca Twitter hesabından "Virüsün özellikleri ve etkileri hakkında daha fazla bilgi edindikçe üye Devletleri ve halkı haberdar edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Virüsler nasıl ve neden değişime uğruyor?

Virüsler genetik seçimin bir sonucu olarak sürekli şekilde değişim geçiriyor. Hafif genetik değişimler mutasyon (değişinim) sonrası gerçekleşirken, büyük genetik değişimler rekombinasyon (yeniden birleşme) üzerine yaşanıyor.

Mutasyon virüsün genomu yani genetik materyelinde bir hata oluşması üzerine gerçekleşiyor. Rekombinasyon ise eş zamanlı enfekte olan virüslerin genetik bilgi değişimi sonrasında yeni bir tip virüs olarak ortaya çıkmasına neden oluyor.

Örneğin Covid-19 pandemisine neden olan SARS-Cov-2'nin yarasalarda bulunan bir virüsün aracı bir hayvandaki başka bir virüsle yeniden birleşmesi yani rekombinasyonu sonrasında ortaya çıktığı ve insanı etkileyebilecek genetik materyele sahip olduğu biliniyor.

Bakmadan Geçme