Çocukları korumak için salgın rehberi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukları salgının etkilerinden korumak için rehber hazırladı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ebeveynler ve çocuk sitesi evlerindeki personel için yeni bir COVID-19 rehberi yayımladı. Rehber, salgın sürecinde korku ve kaygı gibi sorunlarla baş etmek için kaynak olma özelliği taşıyor. Çocuk sitesi evlerindeki çocukların COVID-19'dan korunması için hazırlanan rehberle, salgın döneminin iyi şekilde yönetilmesi, ebeveyn ve çocuk bakımından sorumlu olanların da bilgilendirilmesi hedefleniyor.
Doğru kaynaktan bilgi edinmek önemli
Yeni rehberde öncelikle, doğru kaynaktan bilgi edinmenin önemi anlatılıyor. Rehberde, psikososyal ihtiyaçların tespiti, bu doğrultuda hayata geçirilmesi uygun görülen çözüm önerilerinin belirlenmesi ve uygulanacak yöntemler konusundaki yol haritası gösteriliyor.
Yaş gruplarına göre tepkiler de değişiyor
Rehberde, farklı yaş grubundaki çocuk ve gençlerin bu süreçte kaygı ya da diğer psikososyal durumlara verebileceği tepkilere ilişkin uzmanların değerlendirmesi de bulunuyor. Bu kapsamda, 2 yaşından küçük çocuklar, ailelerinin ya da çocuk bakımından sorumlu personelin kaygılarından doğrudan etkileniyor. Bebekler normalden daha fazla ağlayabiliyor. Kucakta tutulmak ve daha fazla sarılmak isteyebiliyor.
Kreş dönemindeki 3 ile 6 yaş arası çocukların davranışlarında daha küçük yaşlara dönme eğilimi görülebilir. Tuvalet kazaları, yatak ıslatma, ebeveynlerinden veya bakım verenlerden ayrılmaktan korkma gibi davranışlar sergileyebilirler. 7 ile 10 yaş arasındaki çocuklar, birbirleriyle iletişimden elde ettikleri bilgileri yanlış yorumlayabilir. Buna bağlı olarak da üzüntü, öfke ve kaygı gibi davranışlar sergileyebilir.
Etkili iletişim çok önemli
Rehberde, ebeveynlerin ve çocuk bakımından sorumlu personelin bu durumlar karşısında izleyeceği yöntemler hakkında bilgiler veriliyor. Çocukların stresle baş etmesinde yetişkinlerin onları dinlemesi ve duygularını kabul etmesinin önemli olduğu hatırlatılan rehberde, etkili iletişimin ve çocukları doğrudan bilgilendirmenin gerekliliği anlatılıyor.
Çocuklarınızla kurulan iletişimde "ben" dili kullanın.
Çocuklar ebeveynlerinden gördükleri tepkileri içselleştirir. Siz, var olan durumu sakin ve güvenle ele alırsanız, çocuklar için güvenli şekilde hareket edecek destek mekanizmaları oluşturabilirsiniz.
AYNUR ÜNÜN