Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti sırasında adadan narenciye ve iki tür balığın ithalatını durdurma kararı aldı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise söz konusu ziyareti "ABD’nin Çin’in egemenliğine müdahale" olduğunu belirterek kınadı.
Çin’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a gerçekleştirdiği ziyarete yönelik tepkileri sürüyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’in egemenliğine müdahale ettiğini belirterek söz konusu ziyareti kınadı. Bakan Wang, Pelosi’nin ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin ihlali ve Çin’in egemenliğinin kötü niyetli ihlali olduğunu vurguladı. Ziyaretin "açıkça siyasi provokasyon" olduğunu savunan Wang, ziyaretin Çin halkında öfkeye de yol açtığını kaydederek, "Bu, bazı ABD’li politikacıların Çin-ABD ilişkilerinde sorun çıkaran ve ABD’nin Tayvan Boğazı’nda barış ve bölgesel istikrarın ’en büyük yok edicisi’ haline geldiğini bir kez daha kanıtlıyor" ifadelerini kullandı. Washington yönetimine mesaj gönderen Wang, "ABD, Çin’in yeniden birleşme sürecine müdahale etme, Çin’in gelişimini sabote etme, jeopolitik durumu manipüle etme ve doğru ile yanlışı karıştırma fantezisinden vazgeçmeli" diyerek Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu ve yeniden birleşmenin gerçekleşmesinin kaçınılmaz olan tarihsel bir sonuç olduğunu kaydetti. Wang, "Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere veya dış güçlerin müdahalesine asla izin vermeyeceğiz" dedi. ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlığını ne şekilde desteklediğinin önemli olmadığını söyleyen Wang, "ABD, Tayvan’ın bağımsızlığını savunan güçleri ne kadar desteklerse desteklesin, çabası başarısız olacak ve geriye diğer ülkelerin içişlerine büyük ölçüde müdahale ettiğine dair yalnızca daha kötü kayıtlar bırakacak" ifadelerini kullandı.
Çin Tayvan’dan turunçgiller ve iki tür balığın ithalatını durdurdu
Çin Gümrükler Genel İdaresinden yapılan açıklamada ise Tayvani’dan turunçgil ve iki tür balığın bugünden itibaren ithalatının durdurulduğu bildirildi. Greyfurt, limon ve portakal dahil olmak üzere turunçgillerin yanı sıra kılkuyruk balığı ve dondurulmuş istavritin ana karaya girişinin ilgili düzenlemelere uygun olarak askıya alındığı ve ilgili işletmelerin bilgilendirileceği aktarıldı.
Pekin yönetiminin söz konusu ithalat hamlesi, Pelosi’nin ziyaretine karşı Tayvan’a "ekonomik yaptırım" olarak yorumlandı.
Çin-ABD arasındaki Tayvan krizi
Pekin yönetimi, Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu savunurken, Tayvan ise "bağımsız bir ülke" olduğunu belirtiyor. ABD ise Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklarını güçlendirmeye çalışırken, Pekin yönetimi ABD gemilerinin bölgedeki faaliyetlerini "adaya bağımsızlık konusunda destek sinyali" ve "provokasyon" olarak yorumluyor.