- Haberler
- Güncel
- Çiğ domates nasıl saklanır? Yıllarca yanlış yapmışız hep. Hem ömrü uzuyor hem lezzeti artıyor
Çiğ domates nasıl saklanır? Yıllarca yanlış yapmışız hep. Hem ömrü uzuyor hem lezzeti artıyor
Çiğ domates nasıl saklanır? Hasadı başlayan ve hala devam eden domates, salça ve konservenin yanı sıra çiğ olarak da saklanır.
Çiğ domatesi saklam yöntemleri. Yemeklerde ve salatalarda sıklıkla kullanılan domates, kışın da aynı lezzetinde kullanılabiliyor. Bunun için çiğ domatesi iyi saklamanız gerekiyor. Bugüne kadar çiğ domatesi direkt olarak kavanoza doldurduysanız yanlış. Çünkü bilmeniz gereken bu aşçılık sırrı ile hem domateslerin ömrü uzuyor hem lezzeti katlanıyor.
Yemek.net ve YouTube.com'da paylaşılan içerikte; çiğ domates saklarken bilmeniz gereken aşçılık sırları paylaşıldı. Çiğ olarak doğranan domates kaynatılır ve ardından doldurulan kavanozun kapağının vakumlanması şarttır.
Ye-mek.net sitesindeki içeriğe göre, Domates konservesi bu yöntemde de dahil olmak üzere pek çok farklı yöntem ile yapılabilir. En yaygın olan yöntemlerden birisi domateslerin kabuklarını soyup, küçük küçük doğradıktan sonra çiğ olarak kavanozlayıp, kaynatmaktır. Bir diğer yaygın yöntem ise pişirerek domates konservesi yapmaktır. Bunun için domatesler rendelenir ve güzelce pişirilir. Sıcak iken kavanozlanır ve bu şekilde kavanoz kapaklarının vakumlanması sağlanır. Bir diğer yöntem ise domateslerin kabuklarını soyup, bütün olarak çiğden kavanozlayıp, kaynatmaktır. Bunlar haricinde biberli soğanlı çeşitli sebzelerle beraber kaynatıp, sos olarak kavanozlayıp, saklayabilirsiniz.
YouTube.com'da Hanımın Yemekleri kanalında ise, Domatesleri çiğden dilim dilim doğranır tepsiye dizilir. Tepsi ile dondurucuya kaldırılır biraz donduktan sonra ya da direkt poşetlere yerleştirilir dondurucuya kaldırılır.
DOMATESİN KULLANIM ALANLARI
Domates, dünyanın en yaygın meyvelerinden biridir. Domatesin sağlığa yararları, lezzeti ve farklılığı sayesinde pek çok yemekte, salatada, sosda ve içeceklerde kullanılır. Domatesin kullanım alanları nelerdir? İşte domatesin çeşitli biçimlerde ne şekilde değerlendirilebileceğine dair bazı öneriler.
**Domates çorbası: Domates çorbası, hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilebilen, besleyici ve lezzetli bir çorbadır. Domatesleri küçük küçük doğrayın veya rendeleyin. Bir tencerede zeytinyağı, soğan, sarımsak, tuz, karabiber ve kekik ile kavurun. Domatesleri ekleyin ve su ilave ederek kaynatın. Blender ile pürüzsüz hale getirin. Servis yaparken üzerine krema veya yoğurt gezdirebilirsiniz.
**Domates sosu: Domates sosu, makarna, pizza, et veya sebze yemeklerine eşlik eden pratik ve lezzetli bir sostur. Domatesleri küçük küçük doğrayın veya rendeleyin. Bir tencerede zeytinyağı, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, şeker ve kekik ile kavurun. Domatesleri ekleyin ve kısık ateşte pişirin. İsteğe göre fesleğen veya maydanoz ilave edebilirsiniz.
**Domates salatası: Domates salatası, yaz aylarının vazgeçilmezidir. Domatesleri iri iri doğrayın. Bir kasede zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiber ile bir sos hazırlayın. Domateslerin üzerine gezdirin. İsteğe göre peynir, zeytin, salatalık veya yeşillik ekleyebilirsiniz.
**Domates suyu: Domates suyu, hem sağlıklı hem de ferahlatıcı bir içecektir. Domatesleri yıkayın ve kabuklarını soyun. Blender ile püre haline getirin. Süzgeçten geçirerek posasını ayırın. İsteğe göre tuz, karabiber, limon suyu veya tabasco ekleyerek tatlandırın.
**Domates reçeli: Domates reçeli, kahvaltılara renk katan şaşırtıcı bir lezzettir. Domatesleri yıkayın ve kabuklarını soyun. Küçük küçük doğrayın. Bir tencerede domateslerle eşit miktarda şeker ilave ederek kaynatın. Limon suyu ekleyerek kıvamını ayarlayın. Kavanozlara doldurun ve serin bir yerde saklayın.
DOMATESİN ÇÜRÜMEMESİ İÇİN BİLMENİZ GEREKENLER
Domates, yaz aylarının en sevilen ve en faydalı sebzelerinden biridir. Domates yetiştirmek isteyenler için, domatesin kuruması büyük bir sorun olabilir. Domatesin kurumasının birçok nedeni olabilir.
Domatesin kurumasının en yaygın nedenlerinden biri, sulama ile ilgilidir. Domatesler, toprak neminin düzenli ve yeterli olmasını ister. Toprağın çok kuru veya çok ıslak olması, domates bitkisinin stres altına girmesine ve yapraklarının sararıp kurumasına neden olabilir. Domatesleri sularken, toprağın 15-20 cm derinliğine kadar ıslanmasına dikkat edin. Sulama sıklığını, toprağın yapısına, hava sıcaklığına ve bitkinin büyüme evresine göre ayarlayın. Domatesleri sabah erken veya akşam serinliğinde sulayın. Yapraklara su değmemesine özen gösterin.
Domatesin kurumasının bir diğer nedeni de, hastalık veya zararlılardır. Domates bitkisini etkileyebilecek birç of hastalık ve zararlı vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Kök çürüklüğü: Toprağın aşırı ıslak olması veya kötü drene edilmesi sonucu, köklerde mantar enfeksiyonu oluşur. Bu da köklerin çürümesine ve bitkinin su ve besin alamamasına yol açar. Kök çürüklüğünü önlemek için, toprağı iyi drene edin, aşırı sulamaktan kaçının ve hastalıklara dayanıklı domates çeşitleri seçin.
- Yaprak solgunluğu: Domates bitkisinin damarlarında yaşayan bakterilerden kaynaklanan bir hastalıktır. Bakteriler, bitkinin su taşımasını engeller ve yaprakların solmasına ve kurumasına neden olur. Yaprak solgunluğunu önlemek için, hastalıklara dayanıklı domates çeşitleri seçin, bitkileri yeterli aralıklarla dikin ve bulaşmış bitkileri hemen yok edin.
- Yaprak biti: Domates bitkisinin yapraklarını emerek beslenen küçük böceklerdir. Yaprak bitleri, bitkinin zayıflamasına ve yapraklarının sararmasına ve kurumasına neden olur. Ayrıca virüs hastalıklarını da taşıyabilirler. Yaprak bitlerini önlemek için, bitkileri düzenli olarak kontrol edin, doğal düşmanlarını teşvik edin (örneğin uğur böceği) veya uygun insektisitleri kullanın.
Kaynak: Ye-mek.net, YouTube.com Derleme: Hakimiyet.com*/