CHP Konya: TES ve Baro düzenlemesine karşıyız
CHP Konya İl Başkanı Bektaş, kıdem tazminatı ve baro sistemi düzenlemesine karşı olduklarını söyleyerek, 'İlgili kurumlar dikkate alınmadan yapılan düzenlemeler anti demokratik yönetim anlayışının açık bir delilidir' dedi.
CHP Konya İl Başkan Av. Barış Bektaş, parti il binasında kıdem tazminatında yeni düzenlemenin getirileceği TES sistemi ve yeni baro tasarısı üzerine basın açıklaması yaptı.
Başkan Bektaş, konuşmasının başında Ilgın’da 7 kişinin öldüğü tarım işçisi kazasında hayatını kaybedenlere baş sağlığı diledi. Ölenlerin 5’inin çocuk olduğunu hatırlatan Başkan Bektaş, “Geçimini sağlamak için küçük çocukların çalıştığı bir ülkede çarpıklar her haliyle önümüze geliyor” dedi.
Başkan Bektaş, daha sonra kıdem tazminatına getirilecek yeni düzenleme ve baro seçimleriyle ilgili düzenlemeyi ele aldı.
CHP olarak her iki düzenlemeye karşı olduklarını söyleyen Bektaş, “Kıdem tazminatı ile ilgili getirilmek istenilen ve ezilenlerin daha da çok ezilmesine yol açacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) düzenlemesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Mevcut sisteme göre 1 yıl ve üzeri çalışma karşılığı, işveren her ay için maaşınızın yüzde 8,3 ü kadarını yani 1 yıl için 1 aylık brüt maaşı işçiye kıdem tazminatı olarak vermek zorundadır.
Ve bu yükümlülüğü iş akdinin feshinin akabinde doğacaktır. İş akdi sonlandırılan bir işçi anında bugünün asgari ücret rakamlarıyla 2 bin 943 lira kıdem tazminatına hak kazanır. Oysa ki, yeni sistem TES’e göre, 1 maaştan ödenecek kıdem tazminatının yüzde 8,3’lük tutarından yüzde 5,3’ünü işveren, yüzde 3'ünü işçiye ödettirmek üzerine kuruludur. İşçiye önceden hiç yük getirmeyen kıdem tazminatının neredeyse yarıya yakını işçiye ödettirilmek isteniyor.” dedi.
“FONU İŞVEREN OLUŞTURSUN”
Başkan Bektaş, konuşmasının devamında, devletin fon oluşturmasının uygun olmadığını, fonu işverenin oluşturulması için düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Başkan Bektaş, “Burada düzgün bir niyet olsa ve illa ki işçi düşünülerek kıdem tazminatı garanti altına alınmak isteniyorsa ve bunu fon ile oluşturmak mümkünse bu fonun işveren yedinde oluşturulması şarttır. Bunun yasal alt yapısı Sermaye Piyasası Kanunu’nda vardır ve borsada işlem yapan şirketlerin fon oluşturma mecburiyeti vardır. Bu şirketler bilançolarında nazım hesaplar bölümünde bu fonu tutarlar ve SPK bunu denetler. Ancak yasal düzenleme ile bu fonu işveren değil devlet yedinde olmasını istemek aynen işsizlik fonundaki paraların başına gelenlerin bu fondaki işçilerin alın teri ile biriktirdikleri paraların da başlına geleceğinin açık göstergesidir” diye konuştu.