Chia Tohumu ve Sağlığa Faydaları

Chia tohumu, bilimsel adı Salvia Hispanica olan nane familyasına ait bir bitkinin yenilebilir tohumlarıdır. Bu tohumlar, içeriğinde glüten bulundurmayan yapısıyla dikkat çekerken, yüksek miktarda lif, kaliteli protein, omega-3 yağ asitleri, mineraller ve antioksidanlar içerir. Ayrıca, protein sentezinde görev alan esansiyel aminoasitleri barındırdığı için, chia tohumları protein kalitesi açısından diğer tahıl, baklagil ve yağlı tohumlardan daha zengindir.


Chia tohumunun belirsiz ve hafif bir tadı vardır. Bu özelliği, tohumun eklendiği yiyecek ve içeceklerin tadını değiştirmeden besin değerini artırmasına olanak tanır. Tohumlar, sıvılarla karıştırıldığında jelimsi bir kıvama dönüşür ve bu özellikleri nedeniyle pudingler ve smoothieler gibi tariflerde sıklıkla kullanılıyor.

Son araştırmalar, chia tohumlarının sağlık açısından birçok fayda sağladığını ortaya koymaktadır. Tohumların, cildin daha sağlıklı olmasına katkıda bulunduğu, yaşlanma belirtilerini azalttığı, kalp ve sindirim sistemini desteklediği, kemik ve kasların güçlenmesine yardımcı olduğu ve diyabet tedavisinde dahi kullanılabileceği belirtiliyor.

Yoğun lif içeriği ve sağlıklı yağlar bakımından zengin olan chia tohumu, vücudun insülin seviyelerini dengelemeye yardımcı olurken, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine de katkıda bulunur. Aynı zamanda prebiyotiklerin büyümesine destek olur ve uzun süre tokluk hissi vererek, açlık süresini uzatıyor.

Chia tohumu, enerjiyi ve metabolizma hızını artırmada da etkili olabilir. Yapılan bir araştırma, chia tohumlarının tüketilmesinin ardından, 90 dakikalık bir spor etkinliğinde performansın enerji içecekleri tüketildiğindeki kadar yükseldiğini göstermektedir. Ayrıca, chia tohumlarının, diyetin bir parçası olarak tüketilmesi durumunda, vücudun metabolizmasını etkileyen ve obeziteyle bağlantılı olan karın yağı dokusunu azalttığına dair bulgular bulunuyor.

Kalsiyum açısından da zengin olan chia, kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur. İçeriğinde bulunan bor miktarı ise, kemik ve kasların sağlıklı büyümesini destekler. Bitki temelli protein kaynakları arasında öne çıkan chia tohumu, kas gelişimi için de önemli bir besin kaynağı oluyor.
 

Özel Haber

Bakmadan Geçme