Çevik'ten Zirai Eğitimin 178. Yılı Mesajı!
Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Zirai Eğitimin Başlangıcının 178. Yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda stratejik ve milli bir mesele olan tarımsal üretimin bilimsel, doğru teknik ve yöntemlerle yapılmasının oldukça önemli olduğunu vurguladı.
“Tarım, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana varlığını her dönem hassasiyetle sürdürmüştür” diyen TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı ve Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, şunları kaydetti: “Tarım, insanların gıda gereksinimini karşılaması açısından dünyada stratejik ve milli bir sektör olarak önemini korumaktadır. Gıda olmadan yaşamın sürdürülmesi zor olduğu kadar, tarım olmadan da gıdanın elde edilmesi imkânsızdır. Tarımda ihmalin sonucunun dışa bağımlılık olduğunu, ülkelerin buğdaya muhtaç duruma geldiğini, gıda krizi yaşadıklarını yakın zamanda gördük. Ülkemizde de tarım en önemli faaliyet kolu içinde yer almakta, ekonomimizin temel taşlarındandır. Bu açıdan gıda güvenliğini esas alan güçlü sürdürülebilir bir tarım sektörünün sağlanması bilimsel, güvenilir verilere ve ileri teknolojiye dayalı, doğru teknik ve yöntemlerle yapılmasıyla mümkündür. Ülkemizde ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyeti 178 yıl önce 10 Ocak 1846 yılında İstanbul’da Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla başlamıştır. 1891 tarihinde Bursa Ziraat Mektebi, 1893 tarihinde İstanbul Halkalı Ziraat Mektebi’nin açılmasıyla ilerleyen süreç Cumhuriyet döneminde ziraat fakültelerinin kurulması ile devam etmektedir. Bugüne kadar binlerce ziraat mühendisi bu fakültelerden mezun olmuş, ülkemiz tarımına değer katmışlardır.”
Türkiye Yüzyılı hedefiyle ortaya konan, iklimsel şartlarını, toprak yapısını, su kaynaklarını dikkate alan üretim planlamasını belirlenen hedefler kapsamında hayata geçirmek için iyi yetişmiş, donanımlı, doğru tarım noktasında üreticileri bilgilendirecek ziraat mühendislerine, teknisyenlere büyük görev düştüğünü ifade eden Çevik, sözlerini şöyle tamamladı:
“Küresel gıda arzı ve güvenliği riski endişeleri arttığı günümüzde sektörün önemi daha da önem kazanmıştır. Ülke olarak tarımda ilerlemenin en önemli yolu sürekli gelişen bilgiye sahip olmaktır. Bilgiye ulaşmanın tek yolu ise eğitimdir. Tarımda temel hedef verimliliğin arttırılması kadar kaliteli ve sağlıklı üretiminin yapılmasıdır. Onun için mesleğin kendilerine yüklediği görev ve sorumluluklarla ziraat fakültelerimize, ziraat mühendislerimize, araştırma enstitülerimize, sektörümüze büyük görev düşmektedir. Bu vesile ile 178 yıl boyunca ülkemiz tarımına ve tarımsal öğretimine hizmet etmiş tüm ziraat mühendislerimize, hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum.”