- Haberler
- Güncel
- Çayın acılığı nasıl giderilir? Sürekli yanlış yapmışız. İşte bilmeniz gereken demleme tüyosu
Çayın acılığı nasıl giderilir? Sürekli yanlış yapmışız. İşte bilmeniz gereken demleme tüyosu
Çayın acılığı nasıl giderilir? Yıllarca yanlış yapmış ve hiç fark etmemişiz. Meğerse çay demlenirken bu şekilde yapılmalıymış. İşte çay demlerken bilmeniz gereken tüyo!
Çay, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en çok tüketilen içeceklerin başında gelir. Özellikle Karadeniz Rize çayı günün her saati içilir. Su gibi içilen çay ise çoğu durumda acı olur ve bu dilimizin damağımızın kurumasına yol açar. Meğerse bu hatanın sebebi yanlış demlemek ile ilgiliymiş. Bakın İngilizler çayı nasıl demliyormuş?
İngilizlerin çayları asla acı olmuyor. Çünkü kullandıkları önemli bir teknik var.
Thechineseteashop.com'da paylaşılan bir içerikte çayın acılığının ne şekilde giderildi ve içiminin nasıl kolay bir hale geldiği teker teker açıklandı...
Çaydanlığınızı, küçük çay fincanlarınızı ve küçük sürahinizi sıcak suyla doldurun, birkaç saniye bekleyip boşaltın.
Servis edilen her iki kişi için bir çorba kaşığı çay yaprağını demliğe koyun. Büyük yapraklı çay için daha fazlasını kullanın.
Yaprakları kaplayacak kadar sıcak suyu (aşağıdaki Su Sıcaklıklarına bakın) çaydanlığa dökün.
Çaydanlığı hemen boşaltın.
Çaydanlığa yaprakların üzerini kaplayacak kadar sıcak su dökün. 8 – 10 saniye bekledikten sonra çayı küçük bir sürahiye boşaltıp servis yapın.
İlave demlemeler için, bir sonraki demleme için iki saniye çıkararak ve her ilave demleme için iki saniye ekleyerek Adım 4'ü tekrarlayın. Su miktarını yaprakların üzerini kaplayacak şekilde ayarlayın.
ÇAYIN ACI OLMASI NORMAL
Kimyasal Bileşikler: Çayın acı ve buruk nitelikleri, çay yapraklarında doğal olarak bulunan iki tür kimyasaldan gelir; burukluğa neden olan polifenoller (tanenler ve kateşinler) ve acılığa neden olan teofilin
Hasat Sezonu: Daha uzun güneş ışığı saatleri çay yapraklarındaki kateşin konsantrasyonunu artırır ve dolayısıyla burukluğu artırır. Yaz aylarında toplanan yapraklardan yapılan çaylar (ki bunlar genellikle en ucuz ve en düşük kaliteli çaylardır) en yüksek kateşin konsantrasyonlarını içerir, bunu ilkbahar çayı, sonbahar çayı ve en düşük seviyelere sahip olan kış çayı takip eder. Bir çay ağacı veya çalının yaprakları sonbaharda birçok kez toplandığından, yeni sonbahar çay filizleri daha az besin maddesi ve acı bileşikler içerir. Sonbahar çayı, ilkbahar veya yaz çayına kıyasla daha dolgun tadı ve aroması nedeniyle ödüllendirilir.
Büyüyen Rakım: Yüksek rakımlar diğer bölgelere göre daha dengesiz hava koşullarına ve daha az güneş ışığına sahiptir. Yüksek rakımlarda üretilen çay yaprakları daha düşük seviyelerde kateşinler içerir, dolayısıyla bu yapraklardan elde edilen çayın tadı, daha düşük rakımlarda yetişen çaylara göre daha az buruktur.
Doğal Şekerler: Çay yapraklarındaki doğal şekerlerin ve amino asitlerin varlığı çaydaki acılığı dengelemeye yardımcı olur. İlkbahar ve sonbaharda toplanan yapraklarda bu şekerlerin konsantrasyonu daha yüksektir; bu da bu çaylara, yazın toplanan yapraklardan yapılan çaylara göre tatlı ve daha az acı bir tat verir.
Yaprakların Boyutu/Yaşı: Genç, yumuşak yapraklarda yüksek düzeyde kateşin bulunur. Ayrıca çayın acı tadını yoğunlaştıran daha yüksek düzeyde kafein içerirler. Yumuşak yapraklar ayrıca acıyı dengeleyen daha yüksek düzeyde şeker ve amino asit içerir. Eski yapraklar daha düşük düzeyde polifenol ve kafeinin yanı sıra daha düşük düzeyde amino asit içerir, bu da bu çaylara kalıcı acı bir tat verir.
ÇAY DEMLERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Çay, Türkiye'nin en sevilen içeceklerinden biridir. Çayın lezzetli ve aromalı olması için doğru şekilde demlenmesi gerekir. Peki, çay nasıl demlenir? İşte çay demlemenin püf noktaları:
*Çay demlemek için kullanacağınız suyun kalitesi çok önemlidir. Suyun kireçli, klorlu veya kokulu olmamasına dikkat edin. Mümkünse kaynağı belli olan doğal su veya filtreli su kullanın.
*Çay demliği ve bardaklarınızı iyice yıkayın ve durulayın. Çay demliğinin içinde kalan eski çay lekeleri veya sabun kalıntıları çayın tadını bozabilir.
*Çay demlemek için iki katlı bir çaydanlık kullanın. Alt kısma suyu, üst kısma ise çay yapraklarını koyun. Çay yapraklarının miktarını damak zevkinize göre ayarlayın. Genel olarak bir litre su için 10-15 gram çay yaprağı yeterlidir.
*Alt kısımdaki suyu kaynatın. Kaynayan suyu üst kısımdaki çay yapraklarının üzerine dökün. Çay demliğinin ağzını kapatarak çayın demlenmesini bekleyin. Çayın demlenme süresi de damak zevkinize göre değişir. Genellikle 10-15 dakika yeterlidir. Çok uzun süre bekletilen çay acılaşabilir.
*Demlenen çayı bardaklara servis ederken, bardağın üçte birini çay, geri kalanını ise sıcak su ile doldurun. Böylece çayın kıvamını ve sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.
*Çaya şeker, limon veya süt eklemek isterseniz, bunu bardağa koyduktan sonra yapın. Çaya direkt olarak şeker, limon veya süt eklemek çayın tadını ve rengini değiştirebilir.
Kaynak: Thechineseteashop.com Derleme: Hakimiyet.com/*