• Haberler
  • Konya
  • Çatalhöyük'te ziyaretçiler, 9 bin öncesine yolculuk yapıyor

Çatalhöyük'te ziyaretçiler, 9 bin öncesine yolculuk yapıyor

Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Çatalhöyük, 9 bin yıl öncesine dair eşsiz bir deneyim sunuyor. 

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 14 ay önce açılan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin kişinin birlikte yaşadığı bu tarihi alana dair önemli bilgileri ziyaretçilerine sunuyor.

Merkeze gelen yerli ve yabancı turistler, interaktif dijital ekranlar aracılığıyla, Çatalhöyük'ün kapısız evlerini, duvarlardaki çizimleri, kadın-erkek figürlerini, yırtıcı hayvan kemiklerini, pençelerini, çoklu mezarları ve tarımın izlerini keşfetme fırsatı buluyor. Ayrıca, kentleşmenin ilk örneklerinden biri olarak Çatalhöyük’te yapılan kazılarda ortaya çıkan önemli buluntuların replikaları da sergileniyor.

Çatalhöyük'te ziyaretçiler, 9 bin öncesine yolculuk yapıyor

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi Sorumlusu Gülsün Ergen, Türkiye’de benzerlerine az rastlanan ahşap konstrüksiyonlu merkezin, ziyaretçilere 9 bin yıl öncesini dijital ortamda deneyimleme imkanı sunduğunu belirtiyor.

Merkezin, Çatalhöyük ören yerinin tanıtımına katkı sağladığına işaret eden Ergen,

 "Şu anda 1 yıl 2 ayı aşkın sürede 131 binden fazla yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. O dönemin yaşam biçimi, hayvan türü, bitki örtüsü ve arkeolojik kazıları gibi birçok konu hakkında bilgiler veriyoruz. Ziyaretçileri interaktif ve dijital cihazlarla 9 bin yıl öncesine götürüyoruz. Bunları rehbersiz dijital cihazlarla alabiliyorlar. Ziyaretçilerimiz ortalama 1,5-2 saat kadar vakit geçiriyorlar. İmitasyon eserlerimiz sergileniyor. Merkezde 260 kişilik konferans salonumuz ve kafemiz var. Merkezimiz bir müze niteliği taşıyor. Gelen ziyaretçilerimiz model evi deneyimleyebiliyorlar. O dönemin evine giriyorsunuz, 9 bin yıl önce bir ailenin yaşadığı evi düşünün, bu heyecan verici. Ziyaretçilerimiz merkezin çok güzel olduğunu verilen hizmetin de çok değerli olduğunu paylaşıyorlar." sözlerini aktardı. 


Ergen, orijinal eserlerin Ankara Medeniyetler Müzesi ve Konya Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiğine değinerek, ziyaretçilerin merkezden sonra kazı alanını gezdiğini kaydetti.
 

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme