Cardano (ADA) nedir? Cardano (ADA) nasıl kullanılır? Cardano (ADA) nasıl alınır?
ADA kripto para birimi, Hisse Kanıtı (PoS) olan genel amaçlı bir blok zinciri projesidir. Peki Cardano (ADA) nedir? Cardano (ADA) nasıl kullanılır? Cardano (ADA) nasıl alınır? İşte detaylar…
ADA kripto para birimi, 2015 yılında geliştirilmeye başlatılmıştır ve 2017 yılında Ethereum ve BitShares'in kurucularından Charles Hoskinson tarafından başlatıldı. Platform adını Gerolamo Cardano'dan ve kripto para birimiyse adını Ada Lovelace'dan almıştır. Cardano, akademisyen ve mühendislerden oluşan bir ekip tarafından geliştirilmiş ve tasarlanmıştır
CARDONA (ADA) NEDİR
Kriptomat sitesinden edinilen bilgiye göre, Cardano, Hisse Kanıtı (PoS) olan genel amaçlı bir blok zinciri projesidir. “Üçüncü nesil” bir blok zinciri olarak bilinen Cardano, “ikinci nesil” blok zincirlerinin çoğunu rahatsız eden yaygın ölçeklenebilirlik sorunlarını (Ethereum ve sürekli artan gaz ücretleri gibi) çözmeye karar vermiştir. Cardano’nun gelişimi, akademik araştırma ve hakem incelemesinin yanı sıra özenli bir bilimsel felsefeyle tanımlanmaktadır.
CARDONA (ADA) NASIL KULLANILIR?
Cardano (ADA) projesi, beş ana aşamadan oluşur:
1. Aşama= Byron: Ağ, temel işlevlerle (ADA transferi) hayata geçer.
2. Aşama= Shelley: Topluluk tarafından işletilen düğümlerle merkeziyetsizlik yolunda adımlar atılır.
3. Aşama= Goguen: Akıllı Sözleşmeler ağda etkinleştirilir.
4. Aşama= Basho: Ölçeklenebilirliği ve birlikte çalışabilirliği artıran yan zincirler tanıtılır.
5. Aşama= Voltaire: Yönetim ve kendi kendini finanse etme, ADA’yı tamamen merkeziyetsiz bir hale getirir.
CARDONA (ADA) NASIL ALINIR?
Cardano’nun asli tokeni ADA, nakit paranın kullanılma şekline benzer bir şekilde değer aktarımı olarak kullanılabilir. Birçok kripto para birimi bu özelliğe sahip olsa da, ADA’nın yapısında yerleşik başka kullanımları da vardır.
Cardano projesinin temel özelliği, işlemleri doğrulamak için ADA’nın Cardano blok zincirinde stake edildiği Hisse Kanıtı (PoS) fikir birliği protokolüdür. ADA’larını blok zincirine stake edenler, katılımları karşılığında daha fazla ADA ödülünün faydalanırlar. Stake etme protokolü, aktif katılım ve çalışma zamanı sağlarken, aynı zamanda blok zincirinin güvenli tutulmasına yardımcı olur.
ADA’nın Cardano ağında sahip olduğu başka bir kullanım da oylama ve yönetimdir. Cardano, diğer blockchain projelerinin farklı olarak, gelecekteki gelişimini belirleyecek madencilere sahip değildir. Bu görev ADA’yı stake edenlere düşmektedir. Ağın işlevselliğinde yeni bir değişiklik veya geliştirme önerildiğinde, ADA sahipleri bu teklifleri oylamak için tokenlerini kullanır. Bu durum, nihayetinde Cardano’yu, ona yatırım yapanlar tarafından yönetilen ve tamamen merkeziyetsiz bir proje haline getirecektir.