• Haberler
  • Keşfet
  • Buranın Konya'da olduğuna kimse inanmıyor gören Çin zannediyor

Buranın Konya'da olduğuna kimse inanmıyor gören Çin zannediyor

Kızıören obruğu ya da gölü, Konya'nın Karatay ilçesinde yer almaktadır. Yer altı suyunun azalmasıyla oluşan obruk ortaya muhteşem manzara koyuyor. Turizme açılan bölge akın akın ziyaretçi çekiyor. Her gelen Çin'deki Guangxi Zhuang bölgesindeki obruğa benzetiyor

Buranın Konya'da olduğuna kimse inanmıyor gören Çin zannediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya, Türkiye'de en çok obruğun oluştuğu bölgedir. Yer altı sularının azalmasıyla obruk sayısı da artıyor. Sadece son yıllarda birçok çiftçinin tarlasında devasa obruklar meydana geldi. Bu obruklardan biri ise uzun seneler önce Karatay'ta oluştu. Kızıören gölü ya da obruğu olarak bilinen bölge, teşviklerin gelmesi sonucunda turizme kazandırıldı ve cazibe merkezi haline geldi. 

Cnnturk.com'da paylaşılan habere göre, I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan tarihi Sultanhanı'nın da yer aldığı İpek Yolu güzergahında bulunan "Obruk Hanı" Konya'nın Karatay ilçesinde, kent merkezine 75 kilometre uzaklıkta, Konya-Aksaray karayolunun ise 4 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

Buranın Konya'da olduğuna kimse inanmıyor gören Çin zannediyor

ÇİN'DEKİ 'BÜYÜK' OBRUĞA BENZETİLİYOR

Konya'nın Karatay ilçesinde bulunan Kızıören obruğu, Çin'de geçtiğimiz yıllarda keşfedilen 'Büyük obruğa' benzetiliyor. 

Indyturk.com'da yer alan habere göre, Çin'de 192 metre derinliğinde devasa bir obruk bulundu.

Araştırmacılar obruğun içinde boyu 40 metreye varan ağaçlarıyla bünyesinde daha önce hiç görülmemiş türler barındırabilecek nefes kesici kadim bir orman keşfetti.

Mağara kaşifleri obruğa bu ay, Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nin Leye İlçesi'ndeki Ping'e köyü yakınlarında rastladı.

Xinhua haber ajansına göre, 192 metre derinliğindeki obruk 304 metre uzunluğunda ve 149 metre genişliğinde.

5 ADIMDA OBRUK OLUŞUMU

Obruklar, yer altı su kaynaklarının kireç taşı gibi çözünmeye yatkın kayalarla etkileşimde bulunduğu yerlerde oluşan doğal çukurlardır. Obruk oluşumları genellikle kireç taşı, alçı taşı veya diğer çözünür kayaç türleriyle ilişkilidir. Obruklar, yer altı suyunun bu kayaçları aşındırarak genişletmesiyle oluşur.

Buranın Konya'da olduğuna kimse inanmıyor gören Çin zannediyor

Obruk oluşum süreci şu şekilde gerçekleşir:

1. Suyun İnfiltrasyonu: Yer altı suları, yüzeyden yer altına sızar ve çözünmeye yatkın kayaçları aşağıya doğru hareket eder.

2. Kayaçların Çözünmesi: Yer altı suyu, kireç taşı gibi çözünmeye yatkın kayaçları çözer. Bu süreç zamanla kayaçları aşındırarak genişletir.

3. Büyüme ve Gelişme: Suyun aşındırıcı etkisiyle çözünmüş kayaçlar içinde büyük boşluklar oluşur. Bu boşluklar zamanla genişler ve yer yüzeyine doğru ilerler.

4. Çatlamaların Oluşması: Kayaçlar içindeki boşluklar, zamanla yer yüzeyine kadar ulaşabilir. Bu boşluklar yer yüzeyinde çökmelere neden olabilir, bu da obrukları daha belirgin hale getirir.

5. Obruk Oluşumu: Yer yüzeyindeki kaya tabakası, çöken alanlarla birlikte çöker, böylece yuvarlak, huni şeklinde bir çukur oluşur. Bu çukurlar obruk olarak adlandırılır.

KONYA'DA KAÇ OBRUK VAR?

Cumhuriyet.com.tr'de yer alan habere göre, Konya genelinde tespit edilen toplam obruk sayısı 2022 yılı verilerine göre 2240.  Konya'da obruklar; Karapınar, Karatay, Çumra, Selçuklu, Ereğli, Halkapınar ve Emirgazi ilçelerinde görülüyor.

Bakmadan Geçme