- Haberler
- Güncel
- Bunca sene gözden kaçırmışız. Ev hanımlarının öğrenmesi gereken kalıp gibi yoğurt mayalama tekniği...
Bunca sene gözden kaçırmışız. Ev hanımlarının öğrenmesi gereken kalıp gibi yoğurt mayalama tekniği...
Uzmanların önerdiği tekniklerle mayalanan yoğurt, hem lezzetiyle hem de faydaları ile ön plana çıkar. Ayrıca evde yapılan yoğurt temiz ve hijyenik olmasıyla da bir adım öndedir. Dolayısıyla, yoğurt mayalarken sizlere vereceğimiz bu tüyoları göz önünde bulundurarak, kalıp gibi nefis bir yoğurt elde edebilirsiniz. İşte ev hanımlarının öğrenmesi gereken yoğurt mayalama tekniği.
Yoğurt, dünya genelinde popüler bir gıda maddesi olarak tüketilir. Hem sağlıklı hem de besleyici bir gıda olarak kabul edilir. Yoğurt, sütün protein ve kalsiyum içeriğini korurken, probiyotik bakteriler içermesi nedeniyle sindirim sağlığına olumlu etkileri olabilir. Probiyotik bakteriler, sindirim sistemi için yararlıdır ve bağışıklık sistemi sağlığını destekleyebilirler. Evde yapılan yoğurt çok daha temiz ve hijyeniktir. Fakat ev hanımları doğru mayalama tekniği uygulamak zorundadır. Bunun için sizlere vereceğimiz kalıp gibi yoğurt mayalama tekniğini uygulayabilirsiniz.
KALIP GİBİ YOĞURT MAYALAMININ PÜF NOKTASI
Uplifers.com'da yer alan içerikte kalıp gibi yoğurt mayalama tekniklerinin püf noktaları teker teker paylaşıldı:
Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın.
Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
Taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası, az maya ile uzun süre mayalamaktır. Bu sayede yoğurdunuz daha geç ekşir, daha uzun ömürlü olur.
TUTMAYAN EV YOĞURTLARI İÇİN AKLINIZDA BULUNSUN
Ev yoğurdu bazen tutmama sorunuyla karşılaşabilir. Bu sorunun birkaç nedeni olabilir:
Süt Kalitesi: Yoğurt yapmak için kullanılan sütün kalitesi önemlidir. Taze, pastörize edilmemiş, bozulmamış süt kullanmak yoğurt yapımını kolaylaştırabilir. Ayrıca, UHT (Ultra Yüksek Sıcaklık) işlemi görmüş sütler, yoğurt yapımında kullanılmamalıdır.
Yoğurt Kültürü: Yoğurt yapmak için kullanılan yoğurt kültürünün canlı ve aktif olması gerekir. Eski veya ölü kültürler, yoğurt yapma işlemini başarısız kılabilir. İdeal olarak, taze yoğurt kullanmalısınız veya yoğurt starter kültürlerini kullanmalısınız.
Sıcaklık: Yoğurt yaparken sıcaklık önemlidir. Yoğurt yapımı için sütü ısıttıktan sonra, uygun bir sıcaklıkta (genellikle 40-45°C) yoğurt yapım işlemine devam etmelisiniz. Sıcaklık çok düşükse veya çok yüksekse, yoğurt tutmama sorunu yaşanabilir.
Sağlam Kap: Yoğurt yapımı için kullanılan kap veya kapların sağlam olması gerekmektedir. Sıcaklık değişimlerini iyi tutabilen cam veya seramik kaplar tercih edilir.
Hijyen: Yoğurt yapımı sırasında hijyen önemlidir. Temiz araçlar kullanmalı ve sütü kontamine etmemeye dikkat etmelisiniz.
Zaman: Yoğurt yapımı için sütün bekletilmesi gereken bir süre vardır. Sütün bakterilerle fermantasyon yapabilmesi için yeterli süre verilmelidir. Genellikle 6-8 saat bekletme önerilir.
Eğer ev yoğurdunuz tutmuyorsa, yukarıdaki faktörleri gözden geçirip düzeltebilirsiniz. Ayrıca, farklı bir süt veya yoğurt kültürü kullanmayı deneyebilirsiniz. İlk denemede başarısız olsanız bile, deneme yanılma yoluyla yoğurt yapımını geliştirebilirsiniz.
Derleyen: Hakimiyet.com**