- Haberler
- Türkiye
- Bu gece, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi! İşte yapılması gereken dualar ve ibadetler
Bu gece, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi! İşte yapılması gereken dualar ve ibadetler
Kur'an'ın yeryüzüne indirildiği ve 'Bin aydan daha hayırlı' olan Kadir Gecesi, 27 Nisan Çarşamba gecesi (bu gece) idrak edilecek.
Kadir Gecesi, Ramazan ayı içerisinde idrak edilen ve Müslümanlar için oldukça önem taşıyan bir gündür.
Peki, Kadir Gecesi'nde hangi dualar okumak gerekir, nasıl namaz kılınır? Kadir Gecesi'nde tesbih namazı mı kılmak gerekir? İşte Kadir Gecesi'ne dair merak edilenler...
Kadir Gecesi okunacak dualar
Kadir Gecesi, Ramazan ayında idrak edilen yoğun ibadetlerin, ruhun üzerindeki etkilerini yakından hissedebilmek, yeni manevi hamlelere ve nefsi mücadelelere hazırlanılan bir gecedir. Kadir Gecesi yapılacak dualar ve okunacak tesbihatlar şöyle:
Kadir Gecesi okunacak sureler
Yasin
Tebareke
Amme
Kadir Suresi
İnşirah Suresi
Bu beş sureyi Kadir Gecesi okumanın fazileti oldukça büyüktür.
Kadir Gecesi okunacak tesbihler
100 "Elem neşrah leke sadrak..."
100 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."
100 defa da Resûlullah (s.a.v.)
100 İstiğfar " estağfirullah el azim ve etübü ileyk"
100 La ilaheillallah
100 Elhamdülillah
100 Allahü Ekber
100 Sübhanallah
100 La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim
100 Subhanallahi vel Hamdülillahi vela ilahe illallahu vallahuekber.
100 Salavat( Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala ali seyyidina Muhammed)
La ilahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim. (Hz. Peygamber (s.a.v.) buyurmuştur ki: "Her kim bu duayı üç defa okursan Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur.")
Peygamberimiz'in (s.a.v.) Kadir Gecesi ettiği dualar
Hazreti Muhammed (s.a.v) Kadir Gecesi'ne oldukça önem verirdi ve bu gecede namazın camide cemaatle kılınmasını tavsiye ederdi. Peygamber Efendimiz Kadir Gecesi şu duayı okurdu:
"Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni"
(Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)
Kadir Gecesi'nde neler yapılır, nasıl ibadet edilir?
Kadir Gecesi melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmet de iner. Kadir Gecesi, her iş için bir selamet ve saadet gecesi olarak bilinir. Bu gecenin kıymetini bilen ve onu iyilikle, ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında şerefe nail olur.
Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse 5 vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kişinin kazası yoksa nafile kılar.
Kişiler bu gece Kur'ân–ı Kerim okumalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girilmeli.
Mü'minlerle helalleşilmeli, rızaları alınmalı.
Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek içten dualar edilmeli.
Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.
Kadir Gecesi'nin anlamı ve önemi nedir?
Kur'an-ı Kerim'in indiğini bildiren Rabbimiz, bu gecenin değerini ve önemini adını bu geceden alan Kadir suresi ile aktarmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de bu gecenin önemini "Kim Kadir Gecesini, faziletine inanarak ve mükâfatını da Cenâb-ı Allah'tan umarak ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Kadir 1) diyerek ifade eder.
Allah (c.c.) Kadir Suresi'nde şu sözleri göndermiştir:
"Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."