• Haberler
  • Konya
  • Böyle giderse Konya toprak kaybetmeye devam edecek: Hepimiz sorumluyuz

Böyle giderse Konya toprak kaybetmeye devam edecek: Hepimiz sorumluyuz

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Şükrü Arslan, çiftçilerin su kaynaklarının bilinçsizce kullanılması sonucu yaşanacak tehlikeler konusunda uyardı. Arslan, sahada gözlemlediği durumlardan yola çıkarak, tarımsal sulamada bilinçsiz yöntemlerin obruk oluşumuna da sebep olduğuna dikkat çekti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Böyle giderse Konya toprak kaybetmeye devam edecek: Hepimiz sorumluyuz

Konya’da son yıllarda artan su israfı ve tarımda fazla su isteyen ürünlerin kullanılması yer altı suyunun tükenmesine neden olurken, obruk oluşumlarını da beraberinde getiriyor.

Özellikle son bir ayda Karapınar ilçesi ve çevre ilçelerde görülen art arda görülen obruk oluşumları vatandaşlarda korkuya neden olurken, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Şükrü Arslan, konuyla ilgili Hakimiyet.com muhabirine açıklamalarda bulundu.

Arslan, yaptığı açıklamalarda çiftçilerin bilinçsizce yeraltı su kullanımı ve yanlış tarım politikalarının obruk oluşumun neden olduğunu aktardı. 

 Böyle giderse Konya toprak kaybetmeye devam edecek: Hepimiz sorumluyuz

“OBRUKLARIN OLUŞUMUNA BİZLERİN DE ÇİFTÇİ KARDEŞLERİMİZİN DE NE YAZIK Kİ PAYI VAR”

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Şükrü Arslan, sahada gözlemlediği durumlardan yola çıkarak, tarımsal sulamada bilinçsiz yöntemlerin obruk oluşumuna neden olduğunu belirtti.

Arslan, “Sahada çok fazla karşılaştığımız bir olay var. Bazı tarlaları görüyoruz. Onlarca Belki de 40-50'ye yakın su tabancası aynı anda çalışıyor. 

Çiftçinin kuyusuna bakıyoruz. Devasa bir pompa, yeraltından öyle kuvvetli bir su çekiyor ki işte bu suyu çekerken o kuvvetle kumları da çekiyor. Malzemeyi de çekiyor. İşte bu malzeme çekmesi sonucunda da son zamanlarda çok yaygın olarak gördüğümüz yaşanan obruklar meydana geliyor. Aslında bu obrukların oluşumuna bizlerin de çiftçi kardeşlerimizin de ne yazık ki payı var.

Normalde her şeyin bir tekniği vardır sondajlar bilinçsizce açılıyor, bilinçsizce pompalar koyuluyor. Bu ciddi anlamda çiftçinin tarlasında obruk oluşumuna ve toprak kaybına sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.

 Böyle giderse Konya toprak kaybetmeye devam edecek: Hepimiz sorumluyuz

BU ÜRÜN KONYA İÇİN TEHLİKELİ

Konya Kapalı Havzası’nda son yıllarda silajlık mısır ekiminin hızla artmasına dikkat çeken Arslan, bu üründe su tüketiminin aşırı olduğuna vurgu yaptı. Başkan Şükrü Arslan, 15 yıl önce bu bölgeye getirilen silajlık mısırın, çiftçilere yüksek kazanç sağladığını, ancak yeraltı su seviyelerinin bu süreçte ciddi oranda düştüğünü ifade etti.

Arslan, “15 yıl önce yıllık yeraltı su seviyesi düşüşü ortalama bir metreydi. Bugün ise 10 metreye kadar ulaşan düşüşler yaşanıyor. Bu, bölgedeki yeraltı sularının tükenmeye başladığını gösteriyor.

Hal böyle olunca bizim burada stratejik olarak kullanabileceğimiz yeraltı sularımız artık kullanılamaz çekilemez hale doğru gidiyor. Sadece tarım olarak düşünmeyelim içme suyu olarak zor zamanların zor dönemin akçesi olacaktır.” diye konuştu.

 Böyle giderse Konya toprak kaybetmeye devam edecek: Hepimiz sorumluyuz

“AZ TÜKETİP ÇOK ALANLA TARIM YAPMAYI HEDEFLEMEMİZ GEREKİYOR”

Şükrü Arslan, yeraltı sularının hem tarımsal üretim hem de içme suyu açısından stratejik önemine dikkat çekerek, tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

Arslan, “Burada tarım politikaları geliştirmeliyiz. Özellikle bölgesel tarım politikaları oluşturarak çiftçi kardeşlerimize aynı şekilde az su tüketen kuru tarıma yönlendirip ve bu kuru tarımda da aynı kazancı sağlatmalıyız. İşte o zaman Konya Kapalı Havzasını kurtulması için yeraltı sularındaki bu hızlı düşünün önüne geçilmesi ve tükenmesini önüne geçmesi için çok ciddi bir adım atmış oluruz. Bunu tarım politikası olarak mutlaka yapmamız gerekiyor. Biz gerekirse devlet olarak tarım politikasında kuru bakliyata işte kuru tarımı açıktan destek verelim, hibeler verelim. 

İnanın bizim vereceğimiz bu destekler bu hibeler yarın bu havzaya dışarıdan su getirmek için harcayacağımız paraların çok daha azına tekabül edecektir. Suyumuzu en iyi şekilde en maksimum verimde kullanıp az tüketip çok alanla tarım yapmayı hedeflememiz gerekiyor.” sözlerini aktardı.

 Böyle giderse Konya toprak kaybetmeye devam edecek: Hepimiz sorumluyuz

Son olarak, yeraltı sularının korunması için sürdürülebilir tarım politikalarının acilen devreye sokulması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Eğer yeraltı sularımızı doğru kullanmazsak, ileride bu bölgeye dışarıdan su getirmek zorunda kalacağız ve bu çok daha büyük maliyetler doğuracak” diye konuşarak sözlerini noktaladı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme