BorsaKonya ÜPAK ile tarıma artı değer
Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlem faaliyetlerini yürütmek üzere yeniden yapılanan BorsaKonya Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) AŞ, tarımsal emtia işlem piyasasına hız ve derinlik getirecek, daha fazla artı değer katacak.
Türkiye Ürün İhtisas Borsası AŞ. (TÜRİB) tarafından yürütülen Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlemleri yeni sezonda aracı kurum şirketleri üzerinden yürütülecek. Aracılı Sistem ile mudi/müşteri kayıtları, TÜRİB’e emir iletimi ve saklama hizmetleri ÜPAK’lar tarafından gerçekleştirilecek. Güncel süreçte Konya Ticaret Borsası’nın halihazırdaki şirketi olan ve TÜRİB kurulmadan önce ELÜS işlemlerini başarıyla yürüten ve tarımsal emtia piyasaların dijitalleştirilmesinde rol oynayan BorsaKonya Aracılık Hizmetleri AŞ, BorsaKonya Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) AŞ olarak yeniden yapılandı. ELÜS alım-satım işlemlerinin aracılık ve saklama hizmetlerini verecek olan şirkete Akşehir, Cihanbeyli, Ereğli, Ilgın, Karapınar ve Karaman Ticaret Borsası da ortak oldu. Şirket ilk yönetim kurulu toplantısını 5 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirildi.
BORSAKONYA ÜPAK, ELÜS İŞLEMLERİNE ARTI DEĞER KATACAK
Yönetim kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulunan BorsaKonya ÜPAK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aydınalp, elektronik ürün senedi alım-satım piyasasında yeni bir dönemin başladığını, aracılı sistemin ticarete hız, derinlik getireceğini ve daha fazla artı değer katacağını ifade etti. Aydınalp, “Akşehir, Cihanbeyli, Ereğli, Ilgın, Karapınar ve Karaman Ticaret Borsası başkanlarımızın katılımıyla ilk yönetim kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. Şirket, yeni sezonda faaliyete geçerek, üreticilere, yatırımcılara, alıcı ve satıcılara en iyi şekilde hizmet verecek. TÜRİB’de gerçekleşen işlemlere ait saklama hizmeti de yapacak olan BorsaKonya ÜPAK, işlem yapmak isteyen mudilere hizmet vermeye devam edecek” dedi.
Sistemin yeni sezonda değişeceğini ve Sermaye Piyasaları Kurulu SPK’dan uygunluk aranacağına dikkat çeken Aydınalp, şunları kaydetti: “Sermaye piyasası aracı kurumları ve bankalar 31 Aralık 2026’ya kadar bu piyasada aracı kurum olarak faaliyet gösteremeyecek. Ticaret Bakanlığı tarafından yetkinlik aranacak, yeterli görülen aracı kurum ve bankalar SPK’nın uygun görüşüyle aracı olarak yetkilendirilebilecek. Başarılı ve etkin bir şekilde ELÜS işlemleri gerçekleştirirken tarımsal finansmana erişim kolaylığı sağlayacağız” dedi.
EMTİA TİCARETİNİN DİJİTALLEŞMESİ NOKTASINDA AKTİF ROL ALDIK
Konya Ticaret Borsası’nın tarımsal emtia ticaretinin dijitalleşmesi noktasında aktif rol aldığını ve öncü olduğunu belirten TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik de, “Lisanslı depoculuk ile ELÜS işlemlerini 2014 yılında gerçekleştirmeye başlayan Borsamız, TÜRİB öncesinde kurduğu elektronik işlem platformu ve BorsaKonya Aracılık Şirketi ile başta hububat ve fındık olmak üzere tarım emtialarının alım-satım işlemlerinin 2014-2019 yılları arasında ülke genelinde %65’ini gerçekleştirmiş ve tarımsal piyasaları dijitalleştiren bir rol oynamıştır. BorsaKonya Aracılık Şirketi, BorsaKonya Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) AŞ olarak yenilenen yapısı ile ELÜS alım-satım işlemlerine aracılık etmeye devam edecektir. BorsaKonya ÜPAK, tarım ürünlerinin ticaret ve finansmanının kolaylaştırılarak tarım sektörünün sürdürülebilir büyüme ve gelişimine katkı sağlama amacında önemli bir adım olarak yer alacak ve vadeli işlemlere geçiş sürecinde aktif rol alacaktır” ifadelerini kullandı.