Böbrekler: Böbrekler Neden Önemlidir? Böbrek Olmazsa Ne Olur
Böbrekler omurgalarınızda bulunan boşaltım sistemlerinizdir. Böbrekler 13 santim boyunda olabilmektedirler.
Böbreklerinizin, dış kenarları dışbükey, iç kenarları da içbükey dir ve bakıldığında fasulyeyi andıran bir görüntüye sahiptir. Böbreklerin vücudunuzdaki görevleri kandaki idrarı ayırarak kanı temizlemektir. Genel olarak bakıldığında vücudunuzdaki zararlı şeyleri dışarı atmanızı sağlayan bir organınızdır. Vücudunuz için gerekli olan minerallerin dengede tutulmasını sağlarlar.
Tansiyonunuzun dengede tutulmasına da yardımcı olurlar. Böbrekler vücudunuzdaki D vitamininin kullanılmasına yardımcı olurlar ve kandaki kalsiyum, fosfor oranını dengeleyerek, sağlıklı bir kemik yapınızın olmasına katkı sağlarlar. Böbrek yetmezliğinin sebeplerinden bazıları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, damar sertleşmesi olmaktadır.
Böbrekler Neden Önemlidir?
Böbrekleriniz çalışmamaya başladığını erken anlaya bilirseniz, önleminizi alıp erken tedavi olursunuz ve böbreklerinizi kurtarmış olursunuz. Peki nasıl anlayacaksınız, belirtileri nelerdir? Böbrekleriniz çalışmamaya başladığında kanda su ve atık ürünler birikirler ve bu ilerledikçe, iştahsızlık, yorgunluk, elde ayakta şişmeler, idrar miktarında azalmalar hatta nefes darlıda çekmeye başlayabilirsiniz. Böbrekleriniz çalışmadığında, böbrek nakli yaptırmanız gerekecektir.
Ya da doktorunuzun uyguladığı diyaliz programlarını uygulamanız gerekecektir. Peki böbrek rahatsızlıklarından nasıl kurtula bilirsiniz! Öncelikle belirli aralıklarda idrar ve kan testleri yaptırmalısınız.
Bu testleri ortalama iki yılda bir yapmanız sağlığınız için faydalı olacaktır. Kan şekerinizi de belirli aralıklarda kontrol ettirmelisiniz. Sağlıklı beslenmelisiniz. Tuz tüketiminizi azaltmalısınız. Su böbreklerinizin en çok ihtiyaç duyduğu sıvıdır.
Günden en az 2 litre su içmelisiniz. Her zaman vücudunuza zararlı olan sigarayı kullanmamalısınız ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalısınız. Sigara böbreklerinize gelen kan akışını yavaşlatacaktır. Düzenli egzersizler yapmalısınız. En kolayından iki günde bir yarım saat yürüyüş yapmalısınız. Yüksek katlı binada oturuyorsanız asansör kullanmayıp merdivenlerden yürümelisiniz. Düzensiz ilaç kullanmayınız. Doktorunuz yazmadığı sürece antibiyotik hatta ağrı kesici bile kullanmayınız. Tüm bu anlatılanları yaparsanız sağlam böbrekleriniz ve sağlıklı bir yaşantınız olacaktır.