• Haberler
  • Güncel
  • Bireysel emeklilik sistemi ile kredi çekme dönemi başladı

Bireysel emeklilik sistemi ile kredi çekme dönemi başladı

Bankalarda kredi çekmek isteyenler için yeni bir dönem başladı. Bu değişiklikle birlikte bireysel emeklilik sistemi (BES) katılımcıları, birikimlerini kullanarak daha kolay kredi çekebilecekler. İşte detaylar…

Bireysel emeklilik sistemi ile kredi çekme dönemi başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 28 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmelikle BES katılımcılarına önemli bir kolaylık sağladı. Yeni düzenleme sayesinde katılımcılar, BES sözleşmelerini sonlandırmadan, birikimlerini (devlet katkısı hariç) bankalara devrederek kredi kullanabilecekler.


Yeni Yönetmelik Neler Getiriyor?


BES Birikimlerini Kullanma İmkanı: Katılımcılar, acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak için BES hesaplarındaki birikimlerini bankalara devredebilecekler. Bu sayede kredi kullanım süreçlerinde finansmana daha kolay erişebilecekler.


SEDDK Açıklamaları: SEDDK 2. Başkanı Mehmet Verim, yeni uygulamanın Haziran ayı itibarıyla hayata geçtiğini belirtti. Bankalar, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen merkezi bilgi sistemi aracılığıyla katılımcıların BES birikimlerini sorgulayabilecekler.


Birikimlerin Teminat Olarak Kullanılması: Verim, kredi süresi boyunca teminat olarak tutulan birikimlerin, bankaların talebi doğrultusunda belirlenen emeklilik yatırım fonuna devredileceğini ifade etti. Kredi borcu ödenmediği takdirde devredilen birikimler temlik fonunda değerlendirilmeye devam edecek.


Alacağın Devri İçin 4 Ayrı Fon


Yeni düzenleme kapsamında alacağın devri için özel olarak belirlenen 4 ayrı fon kurulmuştur. Bu fonlar, Anadolu Hayat ve Emeklilik ile Türkiye Hayat ve Emeklilik şirketleri tarafından yönetilecek. Faizli ve faizsiz olmak üzere iki farklı seçenek sunulan fonlar, katılımcıların tercihlerine göre kullanılabilecek.


Katılımcılara Ekstra Güvence


Yeni düzenleme ile birlikte BES katılımcılarının finansal ihtiyaçlarını karşılama ve emeklilik birikimlerini koruma imkanlarının artması bekleniyor. Katılımcılar, kredi süresi boyunca birikimlerini başka şirketlere devredemeyecekler.


Bankalarda yeni dönem başladı! Kredi çekecekler için önemli avantajlar sunan bu düzenleme, BES katılımcılarının finansal ihtiyaçlarını daha kolay karşılamalarını sağlayacak. Yeni yönetmelik, bireysel emeklilik sistemini kullanarak kredi çekmek isteyenler için büyük bir kolaylık sunuyor.

Bakmadan Geçme