- Haberler
- Konya
- Bir yanda koronavirüs bir yanda çölleşme! Konya dahil Türkiye'nin yüzde 80'i risk altında
Bir yanda koronavirüs bir yanda çölleşme! Konya dahil Türkiye'nin yüzde 80'i risk altında
Dünyanın gündemini salgın hastalıkla mücadele oluştururken diğer taraftan çölleşme tehlikesi her geçen gün artıyor. Son araştırmalara göre ülkemizin yüz ölçümünün yarısı yüksek çölleşme riski altında.
Çin’in Wuhan eyaletinde başlayarak tüm ülkeleri etkisi altına alan yeni tip koronavirüs(kovid-19) 4 aydır ülkelerin tek gerçek konusu oldu. Hükümet yetkilileri neredeyse her gün vatandaşları temkinli olmaya ve tedbirlere uymaya çağırıyor. Diğer taraftan ise verimli arazilerin çölleşme tehlikesi gelecek nesil için başka bir tehdit. Çölleşmede en büyük hata tüketim alışkanlıklarımız ile doğaya yük getirerek gıda israfı oluşturuyor.
1.5 MİLYAR İNSANIN HAYATINI ETKİLİYOR
Türkiye Çölleşme Risk Haritası verilerine göre; Türkiye arazisinin yüzde 53’ünün orta, yüzde 26’sının ise yüksek çölleşme risk sınıfı içinde yer alıyor. Ülkemizin neredeyse yüzde 80’inin kaygıya değer düzeyde çölleşme riski altında. Konuyla ilgili düşünceleri paylaşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, çölleşmenin 1.5 milyar insanın hayatını etkilediğini söyledi.
“GIDA İHTİYACI İÇİN 600 MİLYON HEKTAR ARAZİ GEREKİYOR”
17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuralıklıkla Mücadele Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Bugün dünya nufusunun 1/3’ü kurak bölgelerde yaşıyor ve bu ülkelerin yüzde 90’ı gelişmekte olan fakir ülkeler. Bununla birlikte toprak bozulumu nedeniyle dünyada verim artışı yüzde 10 azalırken, gelecek 10 yılda bu oranın yüzde 2 daha azalacağı ve verimde azalışın 2050 yılında kurak alanlarda yüzde 40’lara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Öte yandan Dünya’da 821 milyon insan açlık çekerken, gıdanın yaklaşık 13.3 milyar ton israf oluyor. İsraf edilen gıdanın ayak izi 1.4 milyar. Nüfus artışı ve benzeri görülmemiş tüketimin başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıklar üzerinde baskı yaratıyor. 2050 yılında sadece gıda ihtiyacının karşılanması için iki Hindistan büyüklüğünde (yaklaşık 600 milyon hektar) ilave tarım arazisine ihtiyaç duyulabilir.
Çölleşme ve kuraklıkla mücadele çalışmalarında; sürdürülebilir tarım arazi kullanımının sağlanması, bozulma uğramış arazilerin restorasyonu, bireysel olarak tüketim alışkanlıklarımızın değişmesi, doğaya olan yükümüzün azaltılması ve gıda israfının engellenmesi konularında herkesi üzerine düşeni yapmalı” diye konuştu.
UFUK KENDİRCİ