Beyin yaşlandıkça nasıl değişir?

Zihinsel süreçler açısından bakıldığında yaşlanmanın başladığı yaş aralığı 25-35'dir. Bundan sonra beynin fonksiyonel yetenekleri yavaş yavaş azalmaya başlar.

Rus uzman, psikolojik bilimler adayı, Avrupa Tıp Merkezi nöropsikologu ve Moskova Devlet Psikoloji ve Eğitim Üniversitesi Nörobilişsel Araştırma Merkezi kıdemli araştırmacısı Nikolay Voronin, konuyla ilgili şu şekilde konuştu:

“Yaşlandıkça, beyin hacminde, özellikle frontal (frontal lob - beynin en büyük kısmı ve ön kısmı) ve temporalde (frontal lob - başın her iki yanında) kademeli bir azalma olur. Planlama, karar verme ve hafıza gibi daha yüksek zihinsel işlevlerden sorumlu olan kulaklarla aynı seviyededir.) İnsanlarda nöron sayısı belli bir yaşa kadar nispeten sabit kalsa da, beyin giderek daha fazla işlev görmektedir. yaşlandıkça onları kaybeder.”

Bunun nedenini yaşlanmanın doğal süreçleri ve stres şeklinde açıklayan uzman, fiziksel aktivite eksikliği ve hastalık gibi faktörlerle durumun kötüleşebileceğini belirtti. Nöropsikolog Nikolay Voronin, "Sinir hücrelerini birbirine bağlayan ve aralarında sinyal iletimini sağlayan miyelinli aksonlardan oluşan beyaz madde de değişikliklere uğrar. Yaşlandıkça miyelin bozulur ve sinaptik bağlantıların (aksonların diğer nöronlarla temas noktaları) sayısı azalır, bu da Voronin, nöronlar arasındaki sinyallerin iletiminin hızını ve doğruluğunu etkiliyor" şeklinde konuştu.

Uzmana göre, kitap okumak, bulmaca çözmek ve hafızayı, odaklanmayı ve analitik becerileri geliştirmeye yardımcı olacak etkileşimli problemler sunan bilgisayar programlarını kullanmak da dahil olmak üzere beyni çalıştırmanın birçok yolu vardır. Tüm bu yöntemler beynin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olacaktır.

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
Özel Haber

Bakmadan Geçme