Başkan Kağnıcı, 'Hindistan ile ticaret hacmimiz daha üst seviyelere çıkacaktır.'
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Konya – Hindistan B2B Programı kapsamında kente gelen Hindistanlı iş adamı heyeti, Konyalı sanayici ve iş adamıyla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Konya – Hindistan B2B Programı kapsamında kente gelen Hindistanlı iş adamı heyeti, Konyalı sanayici ve iş adamıyla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Başkan M. Hilmi Kağnıcı, Hindistan’la var olan ticaret hacminin daha üst seviyelere çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.
Programı değerlendiren MÜSİAD Konya Şube Başkanı M. Hilmi Kağnıcı, “Türkiye–Hindistan B2B programının ilk gününde ikili iş görüşmesi toplantısı düzenledik. Toplantımızda, 500’ü aşkın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
Programımıza, gıda, gıda paketleme ve IT teknolojileri ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Hindistanlı sanayici ve iş adamları katıldı. Bu sektörde faaliyet gösteren, Hindistanlı iş adamlarıyla çalışmak isteyen ve Hindistan’a yatırım yapmak isteyen tüm Konyalı sanayici ve iş adamlarının katılımını sağladık.
Konya, tarihinden aldığı güçle üretimin ve ticaretin kalbi durumundadır. Bu şehir samimi duyguların ön plana çıktığı “ben” yerine “biz” kültürü ile hareket ederek, tesis ettiği dostlukların daima arkasında olmuştur. Hindistan ile karşılıklı ticaret oranlarımız düşük kalmaktadır, yapacağımız bu görüşmeler neticesinde kurulacak dostluk köprüleri ile ticaret hacmimizin daha üst seviyelere çıkacağına inanıyoruz. Bu vesileyle programımızın tüm sanayici ve iş adamlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Türkiye ile Hindistan’ı bir elmanın iki yarısı gibi gördüğünü belirten Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Hilal Şahin, “Her iki ülke, sanatsal ve kültürel eserlerini ilgi ile yakından takip ediyor. Bu bağlamda iki ülkenin hak ettiği ve şimdiye kadar ihmal ettiği dayanışmanın Konya’da açılacak Hindistan araştırma merkezi ile artacağına inanıyorum.” dedi.
Hindistanlı ve Türk iş adamlarını bir araya getirmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye Hindistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Dönmez, ifadelerinde; “Dostlukların devamı için ticaret bir vesiledir. Her şey ticaret değildir ancak mazeretler olmasa dostlar görüşemez, Konya’yı mazeretin en güzel ete kemiğe büründüğü örnek bir şehir olarak görüyorum. Asya pasifikte, özellikle uzak doğuda Çin ve Amerika arasında köprü konumu vazifesiyle de ciddi bir güç olan Hindistan ile burada düzenlenen B2B görüşmeleri neticesinde sağlam bağlar kurulacağına inanıyorum” dedi.
Hindistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin gelişmesi bakımından çok önemli olduğunu belirten Hindistan Ticaret Bakanlığı Ticareti Kolaylaştırma konsey başkanı Sandip Das, MÜSİAD Konya şubesi ev sahipliğinde düzenlenen bu programın Hint ve Türk iş adamlarımız açısından ticareti gelişmesi yönünden verimli geçeceğine inancım tamdır, bu şehri tanımaktan ve güzelliklerini görmekten memnun kaldık. Katkılarından dolayı özellikle MÜSİAD Konya Şubesi, DEİK, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi’ne teşekkür ederim.” dedi.
Türk kültürü ile Hint kültürü tarih boyunca iç içe olduğunu ifade eden Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Selim Yücel Güleç, Hindistanlı iş adamlarının Konya’ya gelmesi sosyal ve kültürel olarak çok önemlidir. Hindistan ile Türkiye arasındaki münasebetlerin artırılmasına yönelik imzalanacak protokol ile karşılıklı ilişkilerimiz daha da sağlamlaşacaktır.” dedi.