- Haberler
- Bahar: Çatalhöyük halkı dindar bir toplumdu
Bahar: Çatalhöyük halkı dindar bir toplumdu
Hikmet İlim ve Sanat Derneği tarafından Boncuklu Höyük ve Çatalhöyük'e düzenlenen gezide konuşan Prof. Dr. Hasan Bahar: 'Çatalhöyük'te her odadan bir fazlası (üçte bir) tapınak, kutsal ocakların olduğu odalar var Aynı zamanında dindar bir toplum.'
Kısa adı HİSDER olan Hikmet İlim ve Sanat Derneği, Boncuklu Höyük ile Çatalhöyük’ü tanımak amacıyla tarihi gezi düzenledi. Hisder Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, yönetim kurulu üyeleri ile HİSDER müdavimlerinin ailecek katıldığı gezi, Konya’nın Karatay İlçesi'ne bağlı Hayıroğlu Köyü’nde, Çatalhöyük'e 9 km. mesafede yer alan Boncuklu Höyük’le başladı. Çatalhöyük’ten sonra Obruk Gölü ve Obruk Han’ın gezilmesiyle son buldu.
ÇATALHÖYÜK’ÜN 9.500 YILLIK GEÇMİŞİ VAR
Boncuklu Höyük’ün M.Ö. 11.200-11.500 yıllarına tarihlendiğini ve Çatalhöyük’e doğru bir göç hikâyesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Bahar, Çatalhöyük’le ilgili ilginç açıklamalar yaptı. Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük’teki arkeolojik kazı başkanlığını Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan’ın yaptığını hatırlatan tarihçi-yazar Hasan Bahar, buradan çıkan orijinal eserlerin Konya Arkeoloji Müzesi’nde,1960-61 arasındaki buluntuların ise Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergilendiğini söyledi. Buradan geçen Çarşamba suyunun batısında ve doğusunda iki höyüğün bulunduğunu belirten Bahar, “Batı höyük daha çok kalkolitik ağırlıklı, doğu höyük ise neolitik ağırlıklıdır. İki höyükten oluştuğu için vatandaşımız Çatalhöyük demiş. Çatalhöyük’ün M.Ö.9.500 yıllık bir geçmişi var. Bizim kitaplarımızda Cilalı Taş olarak anlatılan neo (yeni) litik (taş) çağıdır” dedi.
İLK KENTLEŞMENİN ADIMI ÇATALHÖYÜK’TE ATILDI
Neolitik çağın önemini “Bereketli Hilal dediğimiz coğrafyanın üst çizgisinde neolitik yerleşmeler baş gösterdi. Yerleşimler küçük nehir boylarında başladı. Bu insanların özelliği ise ziraat, hayvancılık ve madencilik konusunda adımlar atmalarıdır” şeklinde dile getiren Bahar, “İlk hayvan (koyun)evcilleştirmesini yaptılar. Bu toplulukların mimaride öncelikleri vardı. Boncuklu Höyük’te kare yapılar varken Çatalhöyük’te dikdörtgen şeklinde, bir birine yapışık evler yapmaya başladılar. 1950 yılında Filistin’in Eriha kenti, dünyanın ilk kenti olduğu söyleniyordu. Eriha’dan 10 yıl sonra burası bulunduktan sonra Çatalhöyük’ün daha gelişkin bir mimarisi olduğu görüldü. İlk kentleşmenin adımı burada atıldı. …” dedi. Bahar, açıklamalarında şunları dile getirdi.
“ÇATALHÖYÜK HALKI DİNDAR BİR TOPLUMDU”
“Çatalhöyük’ün şöyle güzel yönü de var. Bizim bütün merak edeceğimiz şeyleri sanki onlar önceden düşünmüşler, yaşantılarını duvarlarına resmetmişler. Dünyada en çok içinde resmi olan sanki belgesel bir arşivi gibi. Onlar zaten kendilerini bize anlatıyorlar. Av sahneleri var. Yaban sığırı eti yiyorlar. O hayvanları avlamışlar ve başlarına ocaklar yapmışlar. Çatalhöyük aynı zamanda bir tarım kenti. Bir de mühürler çok. Mühür olduğu için özel mülkiyet var. Ticaret var. Dokuma malzemeleri de bulundu. Çatalhöyük’te üç tür maden bulundu. Bakırdan süs ve ziynet eşyaları bulunmuştu. Çatalhöyük mimaride, tarımda, ticarette, madencilikte öncü! Mesela cıva madeni dünyada ilk defa burada kullanılmış. Niye? Lâdik, Sarayönü, Bozkır tarafları cıva yatakları yönünden o dönem zengin. Özellikle belli insanların kafataslarını cıvayla boyamışlar. Bazıların kafatasları ise aşılı kırmızı toprak boyayla boyanmış. Öldükten sonra dirilebilmek noktasında baş çok önemliydi. Kafaları haşerelere ve benzer şeylere karşı cıva, kırmızı toprak boyayla boyayarak koruyorlardı. Kafatası koruma kültürü de vardı. ŞEYMA BIYIKLI BAKIRTAŞ