• Haberler
  • Aydınlar Ocağı'nda Mûsıkî Dolu Bir Gece

Aydınlar Ocağı'nda Mûsıkî Dolu Bir Gece

Konya Aydınlar Ocağı'nda düzenlenen Mûsıkî Gecesi'nde kemanıyla Enver Etik, uduyla Dr. Halil Öztürk, seslendirdikleri birbirinden güzel şarkılarla dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşattılar.

Aydınlar Ocağı'nda Mûsıkî Dolu Bir Gece
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya Aydınlar Ocağı, Kasım ayında vefat eden Tanburî Cemil Bey’in 105.vefat yıldönümü, ses sanatçısı ve bestekâr Yıldırım Gürses’in 21.ölüm yıldönümü ve 27.vefat yıldönümünde Konyalı sanatkâr, bestekâr hafız ve mevlîdhan Tahir Karagöz anısına Mûsıkî Gecesi düzenledi.

Dr. Halil Öztürk, 1872 yılında İstanbul'da Molla Gürânî semtinde doğan Tanburî Cemil Bey’in eline aldığı herhangi bir sazı kısa bir müddet sonra çalabilmesiyle tanındığını ve besteciliği, icracılığı ve teknik katkılarıyla Türk mûsikisine büyük eserler sunan büyük bir sanatçı olduğunu peşrev, saz semâisi, longa, oyun havası ve şarkı formunda kırka yakın eser bestelediğini söyledi. Dr. Öztürk, Cemil Bey’in 1916’da İstanbul’da vefat ettiğini ve kabrinin de Merkezefendi Mezarlığı’nda olduğunu ifade etti.

BİZ CUMHURİYET DEVRİNİN MEHTERBAŞIYIZ

On altı sene Türk Müziğiyle birlikte mehter müziği de yasaklandıktan sonra izin verilince Tahir abi, yasak kalktıktan sonra İsmet İnönü devrinde İstanbul’da bir mehter grubu kurar. Büyük bir salonda mehter gurubuyla mehter marşları icra ettikten sonra İnönü, beni yanına çağırdı. İnönü “Yahu mehterbaşı falan dediğin şöyle azametli, görkemli, pala bıyıklı falan bir adam olur. Sen ufak tefek bir adammışsın” demiş. Tahir abi de cevaben şunları söylemiş: “Efendim! O sizin bahsettiğiniz mehterbaşıları Osmanlı İmparatorluğu’nun mehterbaşıları idi. Biz sizin, Cumhuriyet devrinin mehterbaşıyız.”

AYDINLAR OCAĞI’NDA MÛSIKÎ DOLU BİR GECE

Mûsıkî Gecesi’nde mûsıkîşinas Enver Etik ve Dr. Halil Öztürk, Tanbûrî Cemil Bey'in şedd-i arabân saz semâîsini icra ettiler. Yıldırım Gürses’in şarkıları ve Türk mûsıkîsiyle ilgili görüşleri ise, kendi sesinden sunu olarak perdeden yansıtıldı. Enver Etik kemanıyla, Dr. Halil Öztürk uduyla şu şarkıları seslendirdiler: “Yollarına gül döktüm, gelir de geçer diye, Batan gün kana benziyor, yaralı cana benziyor, Bahar bitti, güz bitti artık bülbül ötmüyor, Yeşil gözlerini ufkuma ger ki, Bana yârdan vazgeç derler, Muhabbet bağına girdim bu gece.”

EN GÜZEL HEDİYE KİTAP

Konya İl Halk Kütüphanesi Salonu’nda gerçekleştirilen ve MemeleketTv’den çevrimiçi canlı yayınlanan müzik dolu gecenin sonunda keman ustası mûsıkîşinas Enver Etik’in “Büyük Selçuklu Mirası-Mimari” adlı kitap hediyesini, Konya Aydınlar Ocağı adına Konya Barosu eski başkanı Av. Mehmet Hasip Şenalp takdim etti. Dr.Halil Öztürk’ün “Dünya Mevlevîhâneleri” fotoğraf albümü hediyesini de emekli Karaman Müftüsü ve Konya eski Müftü Yardımcısı Mehmet Emin Parlaktürk verdi. AYNUR ÜNÜN

Bakmadan Geçme