- Haberler
- Aslanoğlu'nun 5.Kitabı Debbağ Yayımlandı
Aslanoğlu'nun 5.Kitabı Debbağ Yayımlandı
Birgül Yangın Aslanoğlu'nun beşinci kitabı Debbağ yayımlandı. Hece Yayınları tarafından yayımlanan, on iki öyküden oluşan ve ismiyle de dikkat çeken kitabın kapak resmi yazar Ethem Baran'a ait.
Debbağ için arka kapak tanıtımında şair, yazar Serkan Türk “Birgül Yangın Aslanoğlu’nun yazı evreni gizemli renklerle örülü. Edebiyat geleneğimizin içinden doğan bu hikâyelerle modern dünyanın bilindik sesleri yan yana akıp gidiyor. Kokuların ve hafızanın iz bıraktığı yaşamlar arasında sabırla bir dünya resmediyor. İnsana aşina bir yazardan içe işleyen samimi öyküler.” ifadelerini kullanırken Şair ve yazar Nesrin Çoruh ise “Öykü doğası gereği romana göre daha kısa bir tür. Bu nedenle öyküde unutulmaz karakterler yaratmak oldukça zor. Birgül Yangın Aslanoğlu daha ilk öykü kitabında çok farklı dünyalardan seçtiği karakterlerle bunu başarıyor hem de kendine özgü bir dil kullanarak. Sabır timsali debbağ Sabri’yi, dublaj sanatçılarına hayran sesini arayan adamı, Zeki Müren göbeğiyle gizli dünyasında kaybolan Necmiye’yi, “Yazmak bunca yıllık suskunluğumu bozuş, saklı kalan yanımı buluş, kendimi keşfediş, yaşamımın mana kazanışı gibi bir şey” diyen kurmaca yazarı ve daha nicelerini unutmak mümkün değil.” ifadelerine yer verdi
Birgül Yangın Aslanoğlu’nun çeşitli makale, inceleme ve öyküleri, Hece Öykü, Olağan Hikâye, İshak Edebiyat, Halk Edebiyatı, Mahalle Mektebi, Yedi İklim, Edebiyat Daima, Edebiyat Burada, Mevzu Edebiyat, Kadran, KE ve ZE dergilerinde yayımlanmış, bazı öyküleri de seslendirilmiştir.
Birgül Yangın Aslanoğlu’nun Yayımlanmış eserleri:
1. Çağdaş Türk Ozanı Barış Manço (Yazarın “bir Barışseverin gönül ve vefa çalışması” olarak adlandırdığı “Barış Manço’nun Eserlerinde Halk Edebiyatı Motifleri” adlı lisans tezi, Akçağ Yayınları tarafından 2002 yılında Çağdaş Türk Ozanı Barış Manço adıyla yayımlanmıştır. Bu eser ayrıca Tayvand diline çevrilmiştir.)
2. Geçmişten Günümüze 41 Türk Sinemasında Folklor İzleri (Aslanoğlu, 41 Türk Filminde Folklorik Unsurlar” adlı yüksek lisans çalışmasını, on dört yıl aradan sonra, 2018 yılına kadar olan filmlerin de incelenerek güncellemesiyle bir TÜBİTAK projesi olarak daha kapsamlı ve detaylı olarak yeniden kaleme almıştır. Çalışma, “Geçmişten Günümüze 41 Türk Sinemasında Folklor İzleri” adıyla Palet Yayınları tarafından yayımlanmıştır.)
3. Dedemin Köstekli Saati (ilk gençlik romanı, Kadran,2019)
4. Yediveren (kolektif öykü kitabı, Kadran, 2020)
5. Sinem: Deyimler Prensesi (çocuk öykü, Bilge Çocuk-Uçan At, 2021)
6. Yunusça (kolektif deneme, Lepisma Sakkarina,2021)
7. İshak Öykü(Kolektif öykü kitabı, Maruzat Yayınevi,2022)