Aşk: Aşk Genetiğimizin Kontrolünde mi? Aşkı Etkileyen Faktörler!
Yapılan araştırmalara göre aşka olan inancımız ve aşkı yaşama şeklimiz beynimizin değil genlerimizin kontrolü altındadır.
Aşk Nedir? sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz; aşk, insanlığın ilk gününden bu yana gelmiş olan en şiddetli duygulardan biridir. Yani, iki insanın birbirine karşı veya da tek taraflı olarak hem fiziksel hem de ruhsal yönden kuvvetli duygular beslemesi anlamına gelmektedir. Aşk beraberinde bağlanma, güven, sevgi, saygı ve yakınlık gibi duyguları da getirmektedir. Aşkın içerisinde yoğun bir arzulama hali öne çıkmaktadır. Bir kişi aşık olduğu zaman serotonin hormonu, dopamin hormonu ve noradrenalin hormonu aktif olarak salgılanmaya başlamaktadır.
Aşk Nedir?
Aşkın kalıcı hale gelmesi de sevgi ve bağlılık hormonu olan oksitosin sağlanmasına neden olmaktadır. Tüm bunların haricinde de aşk beyinde ve vücutta çeşitli değişiklere neden olmaktadır. Aşk esnasında salgılanan hormonlar ciltte ve saçlarda parlamaya, gözlere canlılık ve kişiye pozitif bir yaşam enerjisi vermektedir. Eğer bu aşk karşılıklı ise kişi kendini hiç olmadığı kadar güçlü ve çekici hissetmektedir. Ayrıca aşk kişide psikolojik olarak bağımlılık da yapabilmektedir.
Aşk Genetik Midir?
Aşık olma, kolay aşık olma ve zor aşık olma gibi durumlar genlerimizle alakalı olduğu araştırmacılar tarafından ortaya konulmuş bir kanıdır. Serotonin ve dopamin hormonu aşık olmamız konusunda oldukça etkili bir yer almaktadır. Serotonin hormonunun hücre içerisine taşınmasını sağlayan proteini kodlayan genin iki adet formu bulunmaktadır.
Bu formlar uzun ve kısa şeklidedir. Kısa forma sahip olan insanlar aşklarını daha tutkulu bir şekilde yaşadığı ve sıklıkla aşık olduklarını ortaya konmuştur. Uzun forma sahip olanlar ise aşkını daha sakin yaşadıkları ve duygularını fazla belli etmeyecek şekilde yaşadıkları ortaya konmuştur. Yani her insan aşkı farklı yaşamaktadır.
Kimi insan aşkı çok şiddetli bir şekilde dışa vurarak, kimi insan da sessiz ve sakin bir şekilde içinde yaşar. İşte tüm bu farklılıkların nedeni genlerimizdir. Ayrıca daha öncesinde yapılan çalışmalar da, insan bağışıklık sistemlerinde rol olan bazı genlerin, eş seçme konusunda bizleri yönlendirdiği gözlemlenmiştir.