Arabalar Evde Kartlar Elde
Son dönemde petrol ürünlerine ardı ardına gelen zamlar nedeni ile özel araçlarını parka çeken vatandaşlar toplu taşıma araçlarına yöneldi. Bu durum Toplu taşımada da yoğunluğa neden oldu
AKARYAKITA ZAM TOPLU TAŞIMAYA OLUMLU YANSIDI
Küresel çapta yaşanan enerji krizi sonrası petrol fiyatlarındaki artış akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdı. Son 3 ayda akaryakıta gelen yüzde 86'lık zam sonrası özel araçlar eve bırakıldı. Konya'da yolcu sayısı arttı, otobüs ile tramvay seferlerine ek yapıldı. Kovid-19 sonrası ekonomi çarklarında dönüş sinyalleri alınsa da yaşanan küresel kriz, vatandaşın cebine zam olarak dokunmaya devam ediyor. 2022'de yüzde 10 yükselen petrol, arz sıkıntısı nedeniyle yeniden artış göstereceği tahmin ediliyor. Motorin 6 Ekim 2021 tarihinde 7.48 TL, benzin ise 7.95 TL olarak işlem görüyordu. Geride kalan 3 ay içerisinde akaryakıta yaklaşık yüzde 86 zam yapıldı. Zam sonrası motorin 13.94 TL, benzin 13.78 TL'ye yükseldi. Durum böyle olunca iş yerlerine araçlarıyla giden vatandaş kalemi kağıdı eline alıp ulaşım hesabı yapmaya başladı.
YOĞUNLUK NEDENİ İLE EK SEFERLER KONULDU
Masrafları elinden geldiğince kısan vatandaş şimdide arabasını garaja çekerek ek bir tasarruf kararı aldı. Yetkililerden aldığımız bilgilere göre ekim- aralık aylarında otobüsteki yolcu sayısı yüzde 8 arttı. Otobüs yolcularındaki artış sefer sayılarına da yansıdı. Merkez/ merkez mahallesi/ilçeler otobüs sefer sayısı son 3 ayda yüzde 6 arttırıldı. Tramvayda 170 yeni sefer konulurken tramvay yolcu sayısı kasım ayına göre aralıkta arttı. Ocak ayının istatistikleri henüz alınmazken yolcu sayısı ve seferlerindeki yükselişin devam edeceği bekleniyor. Özel araçlardaki azalma trafik yoğunluğunu da etkiliyor. Özellikle akşam saatlerindeki trafik yoğunlu fark edilecek şekilde azaldı. Omicron ve diğer varyantların pik yapıp azalmadan petroldeki anormal durumun çözülmesi beklenmezken, artan talep ve tedarik zincirindeki aksamalar ham petrolün fiyatını etkiliyor. (UFUK KENDİRCİ ÖZEL HABER)