Antalya'nın beklediği kararla ilgili yeni gelişmeler var! Yasak kalkmayabilir
Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında Türkiye'de istenen sonuçların alınamaması Antalya turizmini oldukça kötü etkileyecek gibi görünüyor. AB'nin ortaya koyduğu standartların üstüne çıkan Türkiye'ye yine de iyi haber gelmedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle Avrupa Birliği, Türkiye’ye kapılarını kapattı. Söz verdiği seyahat yasağını 31 Ağustos'ta da kaldırmayacağının ilk sinyallerini verdi. Bahaneleri ise hazır. Vakaların ölüm ortalaması.
Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasında ülkelerde son iki haftada görülen yeni koronavirüs vaka sayısı belirleyici olacağı bildirilmişti. Ayrıca bu süre içinde vaka sayısındaki eğilim ve her ülkenin pandemiyle nasıl bir mücadele verdiği de rol oynuyor. Buna göre son iki haftada kaydedilen yeni vaka sayısının (AB ortalaması olan) 100 bin kişide 16'dan az olması isteniyor.
Türkiye’de ise Avrupa Birliği’nin getirdiği standartlar bir türlü sağlanamıyor. Halkın gün içindeki hareketleri sürecin daha ileri taşınmasına neden oluyor.
Sağlık Bakanlığı’nın 03 Ağustos-09 Ağustos tarihleri arasındaki son durumu anlattığı raporda vakaların 100 bin kişiye oranı karşılaştırmasında Türkiye’nin en yüksek ortalaması Güneydoğu Anadolu Bölgesine ait. Bölgenin ortalaması 18,9. Batı Anadolu Bölgesi ise bu ortalamada 17,5 oranıyla ikinci sırada yer alıyor.
Avrupalı turistin yoğun ilgi duyduğu Antalya’nın içinde yer aldığı Akdeniz Bölgesi ise 5,8 ortalamaya sahip. Türkiye’nin en düşük hatta Avrupa Birliği’nin istediği oranın çok altında olan Antalya’nın içinde bulunduğu bölge yine çifte standarda takılmış gibi görünüyor.
Türkiye ortalaması ise yine Avrupa Birliği’nin getirdiği standardın çok çok altında. 10,05 ortalamaya sahip Türkiye, siyasi gelişmeler nedeniyle Avrupa Birliği’nden geçer not alamıyor.
AB’nin yeni gerekçesi ise sağlık sistemi. Ancak son haftalarda Avrupa Birliği ülkelerinden Türkiye’ye gelen gurbetçi vatandaşlarda koronavirüse rastlanmıştı.
Bunun yanı sıra yine Avrupa’nın belli kentlerinden tedavi için Türkiye’ye hastalar getirildiği de biliniyor.
Sadece Avrupa’nın değil dünyanın en gelişmiş sağlık sistemlerini içinde barındıran Türkiye’nin hastalığın tedavisinde izlediği süreç başta Dünya Sağlık Örgütü’nün dikkatini çekerek rapor haline getirilmesi istenmişti.
Bakan Fahrettin Koca, başta Almanya ve İngiltere olmak üzere tedavi süreci hakkında detaylı bilgilendirildiğini hatta oluşturulan raporun bu ülkelerin hükümetlerine iletildiğini bildirmişti.
Almanya başta olmak üzere, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve İsviçre, Türk vatandaşlarına Avrupa turist vizesi ya da ziyaretçi vizesini tamamen durdurduğunu ilan etti.
Son iki haftada Almanya'ya dönenlerin arasında Kosova'dan sonra en yüksek koronavirüs vaka sayısı ise Türkiye'den oldu.
Alman hükümetinin 1 Temmuz'da ve Avrupa Konseyi'nin 30 Haziran'da tarihli kararları güncellendi.
31 Ağustos'a kadar süreceği belirtilen seyahat yasağı bu kararlarda yer almıyor. Bu kararların ne zaman kalkacağı ise belli değil.
KİMLER GİDEBİLİR?
* Sağlık personeli ve sağlık araştırmacıları, hasta bakım personeli
* Mal taşımacılığı ve diğer gerekli sektörlürde çalışan nakliye personeli
* Görevlerini icra ediyor olmaları durumunda diplomatlar, uluslararası kuruluş çalışanları, askeri personel, insanı yardım alanında çalışanlar
* İstisnai durumlarda, aile ziyaretleri, ölüm/cenaze, düğün, çocuğunuzun yakın zamanda Almanya'da doğumu
* İşveren tarafından Almanya'ya gönderilmiş olan makinelerin/ tesislerin onarımı, bakımı, montajı
* Alman vatandaşlarının veya AB ülkesi vatandaşlarının (sadece beraber seyahat etme koşuluyla veya mekânsal ayrılık sonrasında Almanya`da tekrar bir araya gelme söz konusu ise) veya Almanya’da ikamet izni olan üçüncü ülke vatandaşlarının (sadece Almanya’da tekrar bir araya gelme söz konusu ise) uzun süreli hayat arkadaşları
* Denizciler/Gemiciler
* Uluslararası yük taşımacılığında çalışan TIR şoförleri
* İstisna Akdi kapsamında çalışanlar (belirli koşullar altında)