Vatandaşın gözü brent petrolde!

Arz sorunu ve kısıtlamalara rağmen brent petroldeki düşüş devam ediyor. Ancak indirim ve zam oranları birbirini tutmuyor.

TAKİP ET

Kovid endişelerinin azalmasıyla 2022 yılında yeni rekorlara imza atarak 120 dolar seviyeleri aşan brent petrol, ekonomik kaygılar ve arz sorunsalıyla birlikte geriye çekildi. Yüksek enflasyon karşısında faiz kartını kullanan ABD ve Avrupa ülkeleri varil kısıtlamasına rağmen petrol fiyatlarını aşağı indirdi. Fakat enflasyonla mücadeledeki şahin adımlar dezenflasyona zemin hazırladı. Gelişmeler sonrasında brent petrol 85 ve 81 desteklerini hızlı bir şekilde aşağı kırdı. Brentte 4 saatlikte 79.10 dolar, bu seviyenin altında ise en son 6 Aralık 2021'de test edilen kritik 78.66/50 seviyeleri bulunmakta.

DÜŞÜŞLER MOTORİN FİYATLARINI İNDİRDİ

Brentteki düşüşler motorin fiyatlarını olumlu etkiliyor. 8 Aralık tarihinde brent petroldeki düşüş nedeniyle geçerli olması beklenen 1 lira 90 kuruşluk indirim oranına rağmen zam oranında düşüş yaşanmıyor. Ocak ayında brent petrol ortalama 79 dolar seviyesindeyken motorin yaklaşık 13 lira 72 kuruştu. Motorin 21.50 kuruşa düşmesi durumunda dahi yüzde 60 fiyat artışı yaşandı. Diğer yandan altı günde bir değişen motorin fiyatları ihracat ve ithalatı etkilerken akaryakıttaki genel düşüşün fiyatlar üzerinde belirleyeci bir indirimin olmaması hatta ürünlere gelen zamlar vatandaşın kafasını karıştırıyor. (UFUK KENDİRCİ)

Bakmadan Geçme