Uyku bozukluğu birçok sağlık sorununa neden olabilir

Uykusuzluk, uykuya dalmada güçlük veya çok erken uyanma ve tekrar uykuya dalamama ile karakterize olunan bir uyku bozukluğudur.

İnsanların uyku şikayetleri genellikle uykuya çabuk dalamama, sık sık uyanma ve uykuda kalamama ile ilgilidir. Bir haftaya kadar süren uykusuzluğa akut veya geçici, bir hafta ile üç ay arası yarı akut, üç aydan uzun süren uykusuzluklara ise kronik uykusuzluk denir. Uykusuzluk çeken kişiler uyandıktan sonra kendilerini yorgun hissederler. Uykusuzluk sadece enerji düzeylerini ve ruh halini değil aynı zamanda yaşam kalitesini de düşürebilir.

Uyku eksikliği aşırı kilo, obezite ve diyabet riskini artırır. İnsülin hormonu normal kan şekerinin korunmasına yarar. Ancak uyku eksikliği bu süreci bozar. Gecede 4-5 saat uyuyanların çoğunda insülin direnci artmaktadır. Bunun sonucunda tip 2 diyabetin oluşması ve diğer hormonların ritminin bozulması meydana gelebilmektedir.

Her gece sadece 1-2 saat daha az uyumak kalp atış hızını ve kan basıncını artırır. Çünkü sinir sisteminin bir kısmı uyku yoksunluğunu farklı şekilde etkiler. Bu sırada kanda stres hormonu olan kortizol artar ve bir süre sonra damar sertliği, kalp krizi ve felç riski artabilir.

Hızla bozulan veya azalan uyku, özellikle derin uyku sorunları, sinir sisteminde dejeneratif hastalıklara yol açmaktadır. Derin uyku hafıza, konsantrasyon ve karar verme süreçlerini doğrudan etkiler ve aynı zamanda gün içinde alınan bilgilerin kısmen işlenmesine de yardımcı olur. Ayrıca insan vücudu yaraları onarır, zararlı maddeleri uzaklaştırır ve iyileşme süreçlerini esas olarak uykudayken başlatır.

Özel Haber

Bakmadan Geçme