Tüketici Fiyat Endeksi Verileri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. İşte güncel veriler...

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Temmuz 2024' te Tüketici Fiyat Endeksi ( TÜFE) yıllık bazda %61, 78, aylık bazda ise %3,23 oranında artış gösterdi. 2003 baz yılına göre hesaplanan TÜFE'deki bu artıi, 2024 yılı Aralık ayına %28,76, on iki aylık ortalamalara göre ise %65,93 olarak gerçekleşti.


ANA HARCAMA GRUPLARINDA DEĞİŞİMLER

Bir önceki yılın aynı ayına göre en düşük artış %39,57 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. Buna karşılık, eğitim grubunda yıllık aratış %104,50 ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Temmuz ayında bir önceki aya göre en fazla düşüş gösteren ana harcama grubu ise %-2,58 ile giyim ve ayakkabı oldu. En yüksek artış ise %8,08 ile konut grubunda kaydedildi.


ENDEKSTE HANGİ BAŞLIKLAR KAPSANIYOR?

Temmuz 2024 itibarıyla endekste yer alan 143 temel başlıktan 24' ünde düşüş görülürken, 4 başlıkta değişim olmadı. Geri kalan 115 temel başlıkta ise artış yaşandı.


ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGESİ (B)

İşlenmiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç tutulduğunda hesaplanan özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %60,31, aylık %2,47 oranında arttı. Bu veri, Aralık 2023'e göre %28,48, on iki aylık ortalamalara göre ise %68,37 oranında yükseliş gösterdi.

TÜİK tarafından açıklanan, Tüketici fiyatlarında artışın devam ettiğini ve özellikle bazı harcama gruplarında yüksek oranlarda artışların yaşandığını ortaya koyan bu veriler, özellikle konut ve eğitim gibi temel harcama gruplarında gözlemlenen artışlar, hanehalkı bütçeleri üzerinde önemli bir yük oluşturuyor.


Tüketici Fiyat Endeksi ( TÜFE) Nedir?

Tüketicilerin günlük yaşamda karşılaştıkları mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçmek için kullanılan TÜFE, tüketicinin satın alma gücündeki değişim ve yaşam maliyetindeki artışı gösterir.

Özel Haber

Bakmadan Geçme