TBMM'den öğretmenlere yeni düzenleme!

TBMM Genel Kurulu, Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasını da içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifini kabul ederek yasalaştırdı. Yeni düzenleme ile öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezaların yarı oranında artırılması hedeflendi.

TAKİP ET

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kabul edilen teklifle, öğretmen adaylarına 30 bin ek gösterge üzerinden belirlenen maaş ödeneceği vurgulandı. TBMM'den edinilen bilgiye göre, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, gelişimi ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri için Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde “Milli Eğitim Akademisi” kurulacak.

Öğretmen olarak atanacak kişiler, en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından mezun olan ve hazırlık eğitiminde başarılı olan adaylar arasından seçilecek. Milli Eğitim Akademisi, öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde teorik ve uygulamalı dersler içeren bir hazırlık eğitimi sunacak.

Bu eğitim süreci, 4 dönem olarak planlanmış olup, mezun olunan yükseköğretim programına bağlı olarak 3 dönem de uygulanabilecek.
Teklifte belirtilen şartlara göre, hazırlık eğitimine katılacakların Türk vatandaşı olmaları, kamu haklarından mahrum olmamaları ve belirli suçlardan mahkum olmamaları gerekir. Ayrıca, öğretmenlik alanı için Bakanlık tarafından belirlenen yükseköğretim programlarından mezun olmaları ve ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlardan gereken puanı almaları şartı aranacak.

Hazırlık eğitimi sonunda göreve başlamayan veya görevi mazeretsiz bırakan adaylar, bu sürede aldıkları başarı puanıyla sözleşmeli öğretmenlik için yeniden başvuruda bulunamayacaklar.

Sözleşmeli öğretmenler, can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç, 3 yıl boyunca başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazeretlerine bağlı yer değişikliklerinde ise, sözleşmeli öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacak.

Bakmadan Geçme